Стоматологічна допомога у Програмі медичних гарантій

9 лютого 2021 о 14:02
3129

В Україні тривають процеси трансформація системи охорони здоров’я. Її метою є доступна, якісна та вчасна допомога для всіх громадян. Про це нагадують у Національній службі здоров’я України та зазначають, що пацієнти мають без перешкод отримувати безоплатну амбулаторну спеціалізовану та високоспеціалізовану медичну допомогу у профільних фахівців у медичному закладі, що відповідає вимогам Національної служби здоров’я України.

Про особливості стоматологічної допомоги

Стоматологічна допомога є дороговартісною послугою у всьому світі. У багатьох країнах, навіть економічно успішних, стоматологія виключена з Програм державних гарантій. Саме у зв’язку з високою вартістю та тому, що проблеми, пов’язані з лікуванням органів ротової порожнини, не є надзагрозливими для життя та здоров’я.

На сьогодні стоматологічна допомога переважно платна

Сьогодні пацієнти платять за стоматологічні послуги переважно зі своєї кишені. Більшість комунальних стоматологічних клінік у нашій країні працюють на платній основі. Зміна фінансування цієї медичної галузі виводить ринок стоматології з тіні. Медичні заклади мають можливість офіційно запроваджувати платні послуги. Прозоро формувати ціну і конкурувати за клієнтів як повноцінні комерційні структури.

За інформацією Асоціації стоматологів України, сьогодні стоматологічну допомогу надають понад 24 600 лікарів стоматологічного профілю у 6 280 закладах різних форм власності.

У 2020 р. на надання послуг за пакетом «Амбулаторна медична допомога дорослим та дітям», включно зі стоматологічною допомогою, Національна служба здоров’я України уклала договори з понад 1,4 тис. медичних закладів. Ці заклади отримали за контрактом з Національною службою здоров’я України понад 7,3 млрд грн.

В умовах вкрай обмеженого фінансування системи охорони здоров’я найефективнішим у стоматологічній галузі є витрачання ресурсів лише на найнеобхідніше.

Що покриває Програма медичних гарантій

Для дорослих Програма медичних гарантій покриває ургентну стоматологію — усунення гострого болю та лікування у разі станів, які загрожують життю. Зокрема, будуть безоплатними медичні послуги, якщо у пацієнта діагностовано пульпіт, перелом зуба, невралгія трійчастого нерва, хімічний опік слизової оболонки рота, слинокам’яна хвороба, карбункул і фурункул, травми м’яких тканин щелепно-лицевої ділянки.

До безоплатного пакета входить планова дитяча стоматологія, бо вона дійсно може запобігти погіршенню загального здоров’я дитини.

У Програмі медичних гарантій цього року стоматологічну допомогу дорослим та дітям виділено в окремий амбулаторний пакет. Він покриватиме:

  • ургентну стоматологічну допомогу дорослим та дітям;
  • проведення інструментальних досліджень у рамках ургентної стоматологічної допомоги;
  • планову стоматологічну допомогу дітям, крім ортодонтичних процедур та протезування.

Протезування, брекети та інші дорогі стоматологічні послуги не входять у гарантований пакет.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr