Розроблено Порядок використання УФ-проміння для знезараження і дезінфекції

9 лютого 2021 о 11:56
771

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про оприлюднення проєкту наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання для знезараження повітря та дезінфекції поверхонь у приміщеннях закладів охорони здоров’я та установ/закладів надання соціальних послуг/соціального захисту населення»), розробленого з метою удосконалення профілактичних заходів щодо протидії поширенню туберкульозу та інших інфекційних захворювань.

Мета

Проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Порядку використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання для знезараження повітря та дезінфекції поверхонь в приміщеннях закладів охорони здоров’я та установ/закладів надання соціальних послуг/соціального захисту населення» (далі — проєкт акта) розроблено з метою удосконалення профілактичних заходів щодо протидії поширенню туберкульозу та інших інфекційних захворювань.

Обґрунтування необхідності прийняття акта

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 20 січня 2016 р. № 94-р «Про визнання такими, що втратили чинність, та такими, що не застосовуються на території України, актів санітарного законодавства», з 1 січня 2017 р. в Україні «Санитарные правила устройства, оборудования и эксплуатации больниц, родильных домов и других лечебных стационаров» (СанПиН 5179-90), якими було врегульовано питання розміщення бактерицидних опромінювачів, визнано таким, що втратив чинність. Таким чином в Україні відсутні чіткі методики застосування ультрафіолетового бактерицидного опромінення повітряного середовища. З метою врегулювання прогалин законодавства та уніфікації процедур використання ультрафіолетового бактерицидного випромінювання для знезараження повітря та дезінфекції поверхонь у приміщеннях закладів охорони здоров’я та установ/закладів надання соціальних послуг/соціального захисту населення розроблено проєкт акта.

Основні положення проєкту акта

При підготовці проєкту акта використані досягнення Центру контролю за захворюваннями (CDC, Атланта), зокрема, Керівництво по запобіганню передачі мікобактерій туберкульозу в закладах охорони здоров’я (CDC, 2005 Guidelines for Preventing the Transmission of Mycobacterium tuberculosis in HealthCare Settings. MMWR Vol. 54 № RR-17) та Всесвітньої організації охорони здоров’я, а саме: Керівництво з біологічної безпеки лабораторних досліджень при туберкульозі (2013). Проєкт акта направлений на удосконалення профілактичних заходів щодо протидії поширенню туберкульозу та інших інфекційних захворювань, запобігання внутрішньогоспітальному інфікуванню пацієнтів та відвідувачів, а також на зниження ризику професійних захворювань працівників лікувально-профілактичних закладів, поліпшення санітарного стану приміщень лікувально-профілактичних закладів.

Куди надавати пропозиції

Зауваження та пропозиції приймаються Директоратом громадського здоров’я та профілактики захворюваності МОЗ України протягом 15 днів з дня оприлюднення у письмовому або електронному вигляді на адресу: 01601, Київ, вул. Грушевського, 7, Міністерство охорони здоров’я України, тел.: (044) 253-82-66, контактна особа: Ганжа Ірина Миколаївна, e-mail: [email protected]

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами moz.gov.ua