Захворювання нирок у Програмі медичних гарантій

8 лютого 2021 о 16:10
772

У разі підозри на захворювання нирок перш за все пацієнту потрібно звертатися до лікаря загальної практики, яким є сімейний лікар, терапевт чи педіатр, а не одразу до вузькопрофільного спеціаліста. Лікар первинної ланки огляне вас, проконсультує, за потреби призначить додаткові обстеження, або випише направлення до нефролога, уролога чи іншого спеціаліста.

Як пацієнту потрапити до спеціаліста

Щоб потрапити на консультацію до спеціаліста, здати аналізи чи пройти обстеження, потрібно вибрати заклад, який має договір з НСЗУ на амбулаторну допомогу. А також з’ясувати, чи є у штаті відповідний фахівець та обладнання. Знайти медичний заклад, який надає амбулаторну допомогу за Програмою медичних гарантій, можна на сайті НСЗУ. Ця інформація є у розділі е-дані, на дешборді «Укладені договори про медичне обслуговування населення».

Також дізнатися, який заклад надає амбулаторну допомогу можна за номером контакт-центру 16-77. Щоб з’ясувати, чи є у закладі потрібні фахівці й обладнання, радимо зателефонувати безпосередньо у лікарню.

Якщо захворювання нирок у пацієнта хронічне і він уже має лікуючого лікаря, при погіршенні стану він може звертатися до цього спеціаліста без направлення лікаря первинки.

Якщо ж пацієнт із захворюванням нирок потребує госпіталізації чи операції, за направленням лікаря він отримає цю послугу безоплатно в закладах, які мають договір на стаціонарне лікування.

Невідкладна медична допомога

Важливо знати, якщо пацієнт звертається до медзакладу у невідкладному стані, або ж пацієнта привозить швидка, лікарі надають йому допомогу без направлення. І це незалежно від того, чи має він декларацію з лікарем первинки. Адже доступ до медичної допомоги не може бути обмежений.

У Програмі медичних гарантій для лікування пацієнтів з хронічним захворюванням нирок п’ятої стадії передбачена послуга гемодіалізу в амбулаторних умовах. А з липня цього року НСЗУ почне оплачувати послуги за новим пакетом перитонеального діалізу також в амбулаторних умовах. Таким чином для пацієнтів із хронічним захворюванням нирок ці послуги стануть доступнішими.

Коли надається безоплатна послуга з гемодіалізу

Щоб отримати безоплатно лікування методом гемодіалізу пацієнту потрібно мати направлення лікаря-нефролога або лікаря-нефролога дитячого та звернутися до медзакладу, який надає такі послуги. Одне направлення діє на необмежену кількість процедур, тобто пацієнту не потрібно брати направлення на кожну процедуру, а тільки на першу в межах лікування в одному закладі.

Завдяки Програмі медичних гарантій пацієнт вільно вибирає, де йому отримувати гемодіаліз. Головна умова — такий заклад повинен мати відповідний договір з НСЗУ та вільні місця, а пацієнт — направлення на послугу.

Договір на лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах мають 85 закладів. Серед них 2 приватних.

В оплату послуг з лікування методом гемодіалізу входить сама процедура, всі лікарські засоби та витратні матеріали, лабораторні та інструментальні дослідження в межах процедури. А також лікування у разі ускладнень, зокрема препаратами заліза, еритропоетину, антитромботичними та іншими лікарськими засобами, в тому числі у невідкладних станах.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr