Психіатрична допомога в Програмі медичних гарантій на 2021 р.

8 лютого 2021 о 12:52
1909

За Програмою медичних гарантій пацієнт може отримати психіатричну допомогу як в стаціонарі, так і амбулаторно безоплатно. Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та наголошують, що для цього необхідно звернутися у заклад, який має договір з НСЗУ на надання психіатричної допомоги.

Особливості надання психіатричної допомоги

Відповідний пакет передбачає як діагностику, так і лікування, а також ліки з Національного переліку. Окремо у закладі пацієнта мають забезпечити ліками, які закуповуються централізовано за бюджетні кошти.

До психіатра пацієнт може звернутися без направлення. Така послуга для нього буде так само безоплатною. Лікарні за неї заплатить НСЗУ.

Якщо у пацієнта є направлення від лікаря первинки чи іншого спеціаліста, пацієнт обирає заклад, який має договір з НСЗУ на психіатричну або амбулаторну допомогу, і лікаря-психіатра у штаті. Місце реєстрації чи проживання при виборі лікарні не має значення.

Пацієнт, якого привозить швидка, або який звертається сам у невідкладному стані, також отримує допомогу безоплатно, незалежно від того, чи є у нього декларація. Направлення у невідкладному випадку не потрібне.

Психіатричну допомогу за Програмою медичних гарантій надають не лише монопрофільні психіатричні лікарні. НСЗУ уклала договір на цей вид допомоги і з багатопрофільними клініками, які відповідають вимогам і можуть надати потрібну допомогу пацієнту.

Наразі 114 багатопрофільних лікарень по всій країні надають психіатричну допомогу за договором з НСЗУ. Ще 64 — це монопрофільні психіатричні заклади, 20 — наркологічні. Загалом за пакетом психіатричної допомоги НСЗУ уклала договори із 198 медичними закладами.

Перехід від лікування пацієнтів в монопрофільних лікарнях до надання допомоги в багатопрофільних медичних закладах — не нововведення НСЗУ, а світова практика. В Україні така стратегія закріплена в Концепції розвитку охорони психічного здоров’я на період до 2030 р., яку Уряд ухвалив у 2017 р.

А у грудні 2018 р. набув чинності наказ МОЗ про те, що багатопрофільні лікарні можуть забезпечувати стаціонарну допомогу за спеціальністю «психіатрія».

Психіатрична допомога в багатопрофільних закладах сприяє зменшенню стигматизації пацієнтів. Люди будуть менше соромитися звертатися за допомогою в такі лікарні.

Новий пакет

З липня 2021 р. НСЗУ вводить новий пакет — «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами». Така послуга допоможе наблизити психіатричну допомогу до пацієнта, адже він зможе отримати її вдома.

Дії НСЗУ спрямовані на те, щоб покращити якість та доступність послуг у сфері психічного здоров’я. Зміни в системі психіатричної допомоги назріли давно. І вони стосуються не лише медичної, а й соціальної та етичної складової. НСЗУ оплачує лише медичну допомогу. Значна частина пацієнтів, які перебувають у психіатричних стаціонарах, потребують догляду, а не лікування. А це не медична послуга, а соціальна. І її потрібно розмежовувати.

Другий момент — суспільна стигма пацієнта психіатрії, яку треба долати. Люди бояться звертатися по медичну допомогу, щоб не стати заручниками системи, яка в певний момент стала ворожою до пацієнта. Зі свого боку, НСЗУ використовує фінансові важелі, щоб не стимулювати надмірне утримання пацієнта у стаціонарі. Зайняте ліжко більше не оплачується, відповідно, зникає мотивація не виписувати пацієнта зі стаціонару.

У 2021 р. НСЗУ укладе договори з усіма закладами, які відповідатимуть вимогам, і оплачуватиме надані послуги згідно з підписаним договором. Тож усі пацієнти, які потребують психіатричної допомоги, зможуть її отримати.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами facebook.com/nszu.ukr