Рівень охоплення профілактичними щепленнями в умовах пандемії COVID-19

8 лютого 2021 о 11:26
374

Міністерству охорони здоров’я вдалося в період епідемії COVID-19 втримати охоплення обов’язковими профілактичними щепленнями на належному рівні. Про це на брифінгу 5 лютого 2021 р. повідомив заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Охоплення профілактичними щепленнями не провалили

«Незважаючи на значне зниження темпів вакцинації в період з березня по травень, завдяки злагодженим діям Міністерства, структурних підрозділів охорони здоров’я обласних адміністрацій та лікарів, рівень охоплення профілактичними щепленнями не провалили», — підкреслив головний державний санітарний лікар.

За його словами, показник охоплення щепленням проти туберкульозу за 2020 р. залишився на рівні 2019 р. і становить 88,8%. Найкращі показники охоплення щепленням проти туберкульозу в м. Київ, у Волинській та Полтавській областях. Рівень охоплення щепленням проти гепатиту В становить 96,5%. Це єдине щеплення, щодо якого вдалося досягнути рекомендованого ВООЗ рівня 95%. Минулого року цей показник становив 77%.

«Відмічу 6 областей, які досягли 100% показника, – Дніпропетровська, Запорізька, Львівська, Тернопільська, Черкаська та Чернівецька. Рівень охоплення щепленням проти кору, паротиту та краснухи за 2020 р. в Україні становить 83,3% для 12-місячних та 83,4% для 6-річних дітей. Недопрацювали з цього питання Одеська, Закарпатська та Харківська області, в яких найнижчий показник охоплення щепленнями», — зазначив заступник міністра.

За інформацією Європейського регіонального бюро ВООЗ, у 2020 р. в країнах регіону фіксується рекордно низька кількість хворих на кір та краснуху. Цей феномен пояснюється впровадженими протиепідемічними обмежувальними заходами щодо COVID-19. В Україні у 2020 р. зареєстровано 264 випадки кору, в той час як в 2019 р. зафіксовано 57 282 таких випадки.

Також, як зазначає В. Ляшко, показник охоплення щепленням проти дифтерії, правця та кашлюку в дітей віком до 1 року становить 80,1%. А перші три дози вакцини проти поліомієліту отримали 83% дітей. Це кращий показник, ніж  у 2019 р.

Якісні вакцини доступні у будь-якій області

«Держава закуповує вакцини за національним Календарем щеплень від 10 інфекційних хвороб. Наразі у кожній області доступні якісні вакцини, що використовуються для обов’язкових щеплень. Перегляньте, будь ласка, календар щеплень своїх дітей та надолужте пропущені щеплення. Ми вибудовуємо кампанію імунопрофілактики проти COVID-19 таким чином, щоб вона не перетиналася з проведенням рутинних щеплень», — зазначив В. Ляшко.

Нагадаємо, що отримати безоплатне щеплення можна у комунальних медичних закладах, а також пологових будинках і приватних клініках, які уклали договір з Національною службою здоров’я України.

У разі відмови від вакцинації в лікарні або повідомлення про відсутність вакцин необхідно телефонувати до інформаційно-довідкової служби Національної служби здоров’я України 16-77.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua