Медична допомога при онкозахворюваннях у Програмі медичних гарантій

4 лютого 2021 о 16:56
539

Лікування пацієнтів з онкозахворюваннями — в особливому фокусі уваги Національної служби здоров’я України (НСЗУ). У відомстві повідомляють, що трансформація системи охорони здоров’я має поліпшити доступ українців до якісного лікування і знизити катастрофічні витрати родин.

Збільшено фінансування онкологічних медичних закладів

Завдяки впровадженню у 2020 р. Програми медичних гарантій фінансування медичних закладів, що надають допомогу пацієнтам з онкологічними захворюваннями, підвищилося на 70%, порівняно з попереднім роком. Більшість онкологічних лікарень, що підписали договори з НСЗУ, отримали більше фінансування за Програмою медичних гарантій, ніж за субвенцією у 2019 р., загалом на 2 млрд грн.

Допомога хворим онкологічного профілю у Програмі медичних гарантій

На сьогодні НСЗУ уклала договори за напрямом «Онкологія» із 118 медичними закладами на загальну суму понад 4,27 млрд грн. Найбільше таких закладів — у Запорізькій та Харківській областях та у місті Київ.

Обстеження для раннього виявлення онкозахворювань є пріоритетними у Програмі медичних гарантій. Це означає, що вони оплачуються закладу за підвищеним тарифом. За надання таких послуг (а це мамографія, ендоскопічні дослідження кишечнику, шлунка тощо) НСЗУ виплатила медичним закладам понад 128,5 млн грн. Такі послуги безоплатно отримали понад 192 тис. пацієнтів.

Плани на 2021 рік

Діагностика та лікування онкологічних хвороб залишається у фокусі уваги НСЗУ і на 2021 рік. У Програмі медичних гарантій на 2021 на лікування хворих на рак та на ранню діагностику новоутворень загалом закладено понад 5 млрд грн.

У Програму медичних гарантій на 2021 рік закладено підвищення тарифів на діагностику та хіміотерапевтичне і радіологічне лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями. З 1 квітня цього року тариф на спеціальне хіміотерапевтичне лікування становитиме 25 529 грн. Тариф на спеціальне радіологічне лікування становитиме 43 389 грн, до якого буде застосовано підвищувальний коефіцієнт 1,2 за наявність у закладі спеціалізованого обладнання, зокрема лінійного прискорювача.

У Програмі медичних гарантій на 2021 рік передбачено виокремлення окремого пакета — лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у дорослих та дітей у амбулаторних та стаціонарних умовах. Адже в Україні щороку виявляють близько 12 тис. випадків злоякісних захворювань лімфатичної та кровотворної системи. Ці хвороби потребують спеціалізованих умов для лікування, а пацієнти — тривалого та високовартісного лікування. Тариф за лікування одного пацієнта з онкогематологічними захворюваннями становитиме 54 493 грн, до якого застосовуються коригувальні коефіцієнти 3,008 за лікування дітей та 0,824 — за лікування дорослих. Тож серед нововведень — підвищувальні коефіцієнти для лікування онкозахворювань у дітей.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua