Презентація Програми медичних гарантій на 2021 рік

1 лютого 2021 о 16:53
2938

Нова Програма медичних гарантій почне діяти з 1 квітня 2021 р. Порядок реалізації програми медичних гарантій затверджується постановою Уряду. Про це під час брифінгу 1 лютого 2021 р. нагадав Андрій Віленський, т.в.о. голови НСЗУ.

У відомстві очікують, що найближчим часом Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України винесе проєкт відповідної постанови на засідання Кабінету Міністрів. Після чого НСЗУ почне процес укладення договорів із надавачами медичних послуг.

Про Програму медичних гарантій на 2021 рік

У проєкті Програми медичних гарантій на 2021 рік передбачено 35 пакетів медичних послуг. Із них 2 — нові та ще 5 виокремлені з наявних. Ці пакети медичних послуг передбачають надання первинної, екстреної, спеціалізованої та високоспеціалізованої, паліативної медичної допомоги та медичної реабілітації, а також допомогу пацієнтам із COVID-19.

Розширення Програми медичних гарантій означатиме зручніший та зрозуміліший маршрут за цими послугами для пацієнтів.

Розширення переліку лікарських засобів для реімбурсації

Також у межах Програми медичних гарантій у 2021 році буде розширено перелік лікарських засобів для реімбурсації. Найближчим часом почнеться відшкодування вартості лікарських засобів із первинної та вторинної профілактики інфарктів та інсультів. З липня НСЗУ почне відшкодовувати вартість інсулінів, а з жовтня — лікарські засоби для лікування пацієнтів із розладами психіки та поведінки, зокрема епілепсії.

Рецепт на ці препарати стане електронним, а маршрут пацієнта — зрозумілішим.

Програма медичних гарантій, як і раніше, базується на принципі екстериторіальності. Це означає, що пацієнт має право на допомогу без прив’язки до місця реєстрації чи проживання.

Наближення медичних послуг до пацієнта

Один із ключових акцентів у Програмі медичних гарантій 2021 року — наближення медичної допомоги до пацієнта. Зокрема, через розвиток амбулаторного рівня допомоги та інтегровані медичні послуги. Тому з квітня 2021 р. пропонується ввести пакет послуг для лікування туберкульозу на первинці, а з липня — мобільні психіатричні команди, які зможуть надавати допомогу пацієнту вдома.

Нові пакети медичної допомоги

Окремими пакетами, які відділилися з амбулаторного, будуть ведення вагітності в амбулаторних умовах та стоматологічна допомога дорослим і дітям.

Серед нових пакетів також лікування пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями; готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії. А з 1 липня 2021 р. НСЗУ за окремим пакетом буде закуповувати послуги лікування методом перитонеального діалізу.

Пріоритетні напрями

У Програмі медичних гарантій 2021 року залишаються пріоритетні напрями. До закладів, які надають ці послуги, НСЗУ висуває підвищені вимоги та оплачує їх за вищим тарифом.

Так, медична допомога у складних неонатальних випадках оплачується за найвищим тарифом. Пролікований випадок за надання допомоги новонародженим масою тіла до 1500 г сягатиме 135 тис. грн.

Тариф на пологи буде підвищено з 8 тис. грн до 10 тис. грн.

Тариф на лікування гострого мозкового інсульту тепер залежатиме від наданої допомоги — у разі проведення лікувальних ендоваскулярних втручань він становитиме 99 тис. грн. Це сучасний метод видалення згустку крові, який підвищує шанси на повноцінне одужання пацієнта. Вартість лікування інсульту з використанням тромболітичної терапії становитиме 42 тис. грн.

Так саме поділятиметься вартість послуг щодо лікування гострого інфаркту міокарда. У разі проведення стентування тариф становитиме 32 тис. грн. При цьому стенти будуть закуповуватися централізовано.

Новий тип тарифу

У цьому році НСЗУ запропонувала ввести такий типу тарифу, як ставка за результатами виконання договору для надавачів первинної та екстреної медичної допомоги. Заклади первинки зможуть отримати доплату за досягнення необхідного рівня вакцинації згідно з Національним календарем щеплень, зокрема вакцинації від кору. Центри екстреної медичної допомоги — за дотримання правильних маршрутів пацієнтів з підозрою на інфаркт та інсульт.

«Фокус діяльності залишається незмінним — пацієнт та його потреби. Тож Програма медичних гарантій буде деталізуватися щороку. Ми вдосконалюємо пакети медичних послуг відповідно до потреб пацієнтів. І укладаємо договори з тими медичними закладами, які спроможні надати ефективну допомогу», — зазначив А. Віленський.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr