Нова модель інтернатури, субвенція місцевим бюджетам, медична наука та ситуація в регіонах

29 січня 2021 о 16:46
4224

Стратегією розвитку медичної освіти в Україні передбачено впровадження нової моделі інтернатури. МОЗ України розробило проєкт наказу «Про затвердження Положення про інтернатуру». Про це під час брифінгу 29 січня 2021 р. повідомила Ірина Микичак, заступник міністра охорони здоров’я України.

Нова модель інтернатури

Положенням передбачено впровадження розподілу випускників в інтернатуру відповідно до рейтингу. Реалізація Положення про інтернатуру планується поетапно. Зокрема, відпрацьовується пілотний проєкт рейтингового розподілу з подальшим впровадженням електронного інструменту для його реалізації.

Проєктом наказу оптимізовано перелік спеціальностей в інтернатурі з 35 до 22 та змінено термін навчання для того, щоб забезпечити універсальну підготовку лікарів і дати змогу оволодіти ширшим спектром вмінь.

Додатково з січня 2021 р. МОЗ забезпечило доступ до Єдиної державної бази з питань освіти (ЄДЕБО), куди заклади вищої медичної освіти вносять інформацію про успішність студентів, а Центр тестування при МОЗ України — результати інтегрованих тестових іспитів «Крок».

Медична наука

Протягом 2020 р. на реалізацію науково-дослідних тем і розробок відповідними установами та інститутами МОЗ України профінансовано 72,5 млн грн.

Субвенція місцевим бюджетам

26 січня 2021 р. Кабінет Міністрів України прийняв Постанову № 47 щодо надання у 2021 р. субвенцій з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я. Зокрема, йдеться про спрямування субвенцій на проведення судово-психіатричної експертизи, видатків для патологоанатомічних бюро, забезпечення лікування хворих на цукровий діабет інсуліном та ін.

Ситуація в регіонах

Міністерство здійснює регулярний моніторинг ситуації у регіональних закладах охорони здоров’я. Минулого тижня відбулося відкриття відділення екстреної невідкладної медичної допомоги у Дрогобицькій міській лікарні № 1 Львівської області у межах програми «Велике будівництво».

У рамках програми «Велике будівництво» для закладів охорони здоров’я Львівської області отримали закуплено медичне обладнання: 6 комп’ютерних томографів, 9 апаратів ультразвукової діагностики, 5 рентгенодіагностичних систем, 9 апаратів штучної вентиляції легень.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr