Вакцинація від COVID-19 та медична допомога при інсульті у 2021 році

29 січня 2021 о 15:33
1081

Відповідно до «Дорожньої карти з впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19 і проведення масової вакцинації», затвердженої МОЗ України, кампанія з безкоштовної імунізації громадян проти COVID-19 в Україні розпочнеться в лютому 2021 р. Про це під час брифінгу 29 січня 2021 р. повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Вакцинація від COVID-19:  як вона проходитиме

Очільник МОЗ України зазначив, що вакцинація відбуватиметься із застосуванням виключно безпечних вакцин, зареєстрованих в Україні, та проходитиме у 5 етапів.

На першому етапі вакцинуватимуться люди з критичним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 та особи, які виконують критичні функції у відповідь на пандемію коронавірусної хвороби (планове охоплення — 367 491 особа).

Медична допомога при інсульті у 2021 році

МОЗ України напрацьовує «Концепцію розвитку інсультної допомоги в Україні на 2021–2030 роки», що відповідатиме європейській стратегії боротьби з інсультом.

Тариф за пріоритетним пакетом «Медична допомога при гострому мозковому інсульті в стаціонарних умовах» у 2021 р. буде диверсифіковано залежно від обсягу надання медичної допомоги. Він сягатиме 99 тис. грн (у 2020 р. відповідний тариф був недиверсифікованим та становив приблизно 29 тис. грн).

У 2021 р. Програму «Доступні ліки» буде розширено завдяки препаратам вторинної профілактики серцево-судинних захворювань.

У пакеті послуг «Екстрена медична допомога» Програми медичних гарантій планується введення додаткових стимулювальних коефіцієнтів за правильну маршрутизацію пацієнтів із підозрою на гострий мозковий інсульт у центри інтервенційної кардіології.

Три роки тому на момент прийняття «Порядку надання медичної допомоги та госпіталізації пацієнтів з інсультами бригадами екстреної медичної допомоги» показник правильної маршрутизації цих хворих становив приблизно 40%. У 2020 р. він підвищився до 62%. Мета МОЗ України — підвищити показник правильної маршрутизації у 2021 р. до 75%.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr