Виплати НСЗУ за IV квартал 2020 року

28 січня 2021 о 15:51
1464

Впровадження електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) дало змогу визначити реальні фінансові витрати в Україні на медичну допомогу громадянам. Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та наголошують, що з’явилася можливість аналізувати потребу в наданні медичної допомоги у конкретній галузі, ухвалювати рішення на основі відкритих даних. А також складати фінансові плани та прогнози, формувати маршрути пацієнтів, посилювати спроможність госпітальної мережі, поліпшувати доступ хворих до медичної допомоги.

Звіт за IV квартал 2020 року

За даними ЕСОЗ, у IV кварталі 2020 року кількість надавачів первинної медичної допомоги, які мають договір із НСЗУ, зросла на 37 (порівняно з III кварталом 2020 року). Кількість приватних надавачів і лікарів — ФОП зросла на 29, комунальних закладів додалося 8. Це зумовлено попитом українців на послуги сімейного лікаря. Адже саме лікар, з яким укладають декларацію, є точкою входу у медичну систему для пацієнта. Зокрема, для пацієнтів із підозрою на COVID-19.

У IV кварталі кількість надавачів первинної медичної допомоги зросла до 1 719. Кількість декларацій з лікарем в ЕСОЗ за останні 3 міс зросла на 367 тисяч. Закономірно, що  в останні 3 міс в Україні суттєво зросла кількість лікарень, які мають договір із НСЗУ на лікування пацієнтів із COVID-19 у стаціонарі.

У III кварталі таких закладів було 331, а у IV — 504. Кількість медичних команд, які надавали стаціонарну допомогу, зросла на понад тисячу. Відповідно, істотно зросли виплати саме за цим напрямом. За допомогу пацієнтам із коронавірусом за жовтень–грудень НСЗУ заплатила понад 7 млрд грн. Це майже вдвічі більше, ніж за попередній квартал.

У IV кварталі НСЗУ виплатила медзакладам за надання медичних послуг за Програмою медичних гарантій на 2,1 млрд грн більше, ніж у попередні 3 міс — зокрема внаслідок збільшення кількості закладів, які госпіталізують пацієнтів із COVID-19.

Сума виплат медичним закладам за жовтень–грудень становила 25,8 млрд грн. З них 11,6 млрд — за допомогу пацієнтам із коронавірусом або підозрою на нього. Найбільше коштів отримали лікарні, що надають спеціалізовану медичну допомогу — 18,8 млрд грн. Заклади первинної допомоги  отримали від НСЗУ 4,8 млрд грн. Понад 2,1 млрд грн отримали центри екстреної медичної допомоги.

За останні 3 міс в ЕСОЗ лікарі створили понад 53 млн медичних записів.  Це на 9 млн більше, ніж у ІІІ кварталі 2020 року. За цей час електронні направлення отримали 3,6 млн пацієнтів. Електронне направлення потрібне для того, щоб пацієнт отримав безоплатну послугу за Програмою медичних гарантій, а лікарня — оплату від НСЗУ. Крім того, електронні направлення формують коректну медичну статистику, на основі якої можна ефективно планувати та використовувати бюджет охорони здоров’я на потреби пацієнтів.

За даними ЕСОЗ, впродовж жовтня–грудня пріоритетних послуг надано на 45 тис. менше, ніж у липні–вересні. Йдеться про лікування пацієнтів з інсультом, інфарктом, а також про ранню діагностику онкології, неонатальну допомогу та медичну допомогу при пологах. Відповідно, зменшилися виплати за цими напрямами.

У IV кварталі 2020 року лікарі виписали пацієнтам понад 3 млн електронних рецептів на «Доступні ліки». Це стільки ж, як і у попередньому кварталі. За жовтень–грудень НСЗУ виплатила аптечним закладам за відпуск «Доступних ліків» понад 223 млн грн.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua