Серцево-судинні захворювання: МОЗ удосконалить процес їх лікування

28 січня 2021 о 11:08
798

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України у новій Програмі медичних гарантій на 2021 рік удосконалить процес надання медичної допомоги пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями. Про це під час брифінгу 27 січня 2021 р. повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Основна причина смертності

«Серцево-судинні захворювання — основна причина смертності в Україні. Лише за 2019 р. проліковано 2 622 210 пацієнтів із цим діагнозом. Померла 138 341 людина. МОЗ України вже провів велику роботу, аби зробити медичні послуги для пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями якіснішими. Цього року Міністерство удосконалить процес надання медичної допомоги цим пацієнтам. Зокрема, будуть визначені способи та методи надання медичної допомоги», — зазначив очільник відомства.

Зміни у новій Програмі медичних гарантій

Так, у новій Програмі медичних гарантій буде проведено розмежування у разі оплати за проліковані випадки із стентуванням та без стентування, а також підвищено тариф. Наразі МОЗ розробляє проєкт Постанови Кабінету Міністрів України «Про деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2021 році». Наприклад, за надання медичної допомоги людині при гострому інфаркті міокарда в стаціонарних умовах із проведенням стентування держава заплатить 32 299 грн.

М. Степанов також повідомив, що у 2020 р. надання медичної допомоги при гострому мозковому інсульті у стаціонарних умовах і надання медичної допомоги при гострому інфаркті міокарда віднесені до пріоритетних послуг та встановлено підвищений тариф.

Нагадаємо: на початку січня за ініціативою МОЗ України Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку лікарських засобів, вартість яких повністю або частково відшкодовується за Програмою «Доступні ліки», додавши три нові препарати.

Також нагадаємо, що до 31 березня 2021 р. зміни до Програми медичних гарантій не вноситимуться

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr