дихальна недостатність
22 січня 2021

Препарат Куросурф для лікування малюків із дихальною недостатністю

До України прибуло 1557 ампул Куросурфу — препарату для лікування малюків із дихальною недостатністю, який у стислі терміни буде доставлений у регіони. Про це заявила під час ранкового брифінгу заступник міністра охорони здоров’я Світлана Шаталова.

«Напередодні у Міністерстві охорони здоров’я (МОЗ) України прийняли рішення щодо розподілу Куросурфу за регіонами, а вже сьогодні його буде розвезено в регіони країни у терміновому порядку. Кожна ампула препарату — це фактично врятоване життя дитини у разі виникнення дихальної недостатності у перші секунди після появи на світ», — повідомила заступник міністра.

Зазначимо, що в Україні щороку народжується 5–6 тис. малюків із проблемами дихання. З огляду на це МОЗ України у 2020 р. ініціювало закупівлю ліків на 85,8 млн грн у межах програми «Дихальні розлади новонароджених».

«На жаль, закупівля препарату Куросурф Державним підприємством «Медичні закупівлі України» у 2020 р. не була проведена, що призвело до загрози дефіциту сурфактантів в Україні. Лише завдяки спільній роботі з пацієнтською спільнотою у середині грудня ми терміново організували закупівлю через міжнародну організацію «Crown Agents», — додала С. Шаталова.

У 2021 р. фінансування за напрямом здійснюватиметься за рахунок Програми медичних гарантій. Це означає, що кожен профільний медичний заклад самостійно закуповуватиме необхідні найменування та кількість ліків.

За матеріалами moz.gov.ua
Редакція журналу «Український медичний часопис»