Максим Степанов
22 січня 2021

Максим Степанов: МОЗ удосконалює систему раннього виявлення онкологічних захворювань

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України визначило удосконалення системи раннього виявлення онкологічних захворювань однією з пріоритетних цілей Національної стратегії контролю онкологічних захворювань до 2030 року. Про це під час щоденного брифінгу заявив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Впроваджуючи стратегію, МОЗ України першочергово вдосконалюватиме систему раннього виявлення онкологічних захворювань. Зокрема, реалізовуватиме програму скринінгу колоректального раку, раку шийки матки та ранньої діагностики й лікування раку молочної залози. Це важливий аспект, адже 35% усіх випадків злоякісних новоутворень виявлені на 3–4-й стадії захворювання», — наголосив очільник МОЗ.

До створення Національної стратегії контролю онкологічних захворювань до 2030 року були долучені пацієнтські організації. Проєкт представлено усім головним лікарям/директорам онкологічних диспансерів.

Під час створення стратегії експерти робочої групи враховували реалістичність реалізації, а також наявні ресурси країни. Крім того, взяті до уваги рекомендації місій ВООЗ та МАГАТЕ, присвячені саме оцінці системи онкологічної допомоги в Україні.

З проєктом стратегії можна ознайомитися вже найближчим часом під час процедури громадського обговорення.

Нагадаємо: МОЗ України затвердило номенклатури лікарських засобів, що будуть централізовано закуповуватись у 2021 році для лікування дорослих з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями.

За матеріалами moz.gov.ua
Редакція журналу «Український медичний часопис»