Максим Степанов: МОЗ розробило Національну стратегію контролю онкозахворювань до 2030 року

21 січня 2021 о 11:04
375

Міністерство охорони здоров’я України разом із провідними експертами сфери розробило Національну стратегію контролю онкологічних захворювань до 2030 року, впровадження якої розпочнеться найближчим часом. Про це під час брифінгу 20 січня 2021 р. повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«Онкологічні захворювання знаходяться на другому місці в переліку причин смертності в Україні. На обліку в закладах охорони здоров’я зараз перебуває приблизно 1 млн пацієнтів з онкозахворюваннями. Щороку рак стає причиною смерті до 80 тис. осіб. Щоб контролювати онкологічну захворюваність та смертність, необхідно використовувати стратегічний системний підхід на всіх рівнях. Саме тому розроблено Національну стратегію контролю онкологічних захворювань до 2030 року», — зазначив очільник Міністерства охорони здоров’я України.

Виявлення значної кількості випадків онкологічних захворювань на пізніх стадіях демонструє недостатню обізнаність громадян про симптоми злоякісних новоутворень та обмежений доступ до обстежень для ранньої діагностики. У межах Програми медичних гарантій держава гарантує пацієнтам безоплатні послуги з діагностики та лікування онкологічних захворювань. До програми включені 6 інструментальних досліджень (мамографія, колоноскопія, бронхоскопія, цистоскопія, гістероскопія,  езофагогастродуоденоскопія) для виявлення найпоширеніших онкозахворювань. Скористатися ними може кожен громадянин України.

Нагадаємо, днями Міністерство охорони здоров’я України затвердило номенклатури лікарських засобів, що будуть централізовано закуповуватися у 2021 році для лікування дорослих з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями.

За матеріалами moz.gov.ua
Редакція журналу «Український медичний часопис»