Максим Степанов
20 січня 2021

Затверджено перелік ліків для онкохворих

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України затвердило номенклатури лікарських засобів, що будуть централізовано закуповуватися у 2021 р. для лікування дорослих з онкологічними та онкогематологічними захворюваннями. Про це під час брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«До переліку 67 лікарських засобів ми додали ще 9 нових позицій, які є ефективнішими  в лікуванні.  Це лікарські засоби другої та третьої лінії, які застосовують при лікуванні пацієнтів із раком молочної залози або з раком крові, при мієломі,  пухлинах головного мозку.  Під час розширення цього списку ми взяли до уваги близько тридцяти пропозицій провідних українських онкологів та державних медичних експертів», — зазначив очільник МОЗ України.

Додані лікарські засоби мають статус генериків, тобто зареєстровані та виробляються принаймні двома різними виробниками. Це важливо враховувати під час процесу закупівель препаратів, оскільки це забезпечує конкуренцію на ринку фармпрепаратів і, відповідно, кращі ціни та економію державних коштів.

В Україні щороку приблизно 80 тис. людей помирають від онкологічних захворювань. Ці захворювання знаходяться на другому місці після серцево-судинних за причиною смерті в Україні.

Нагадаємо: минулого тижня за ініціативою МОЗ України Кабінет Міністрів України вніс зміни до переліку лікарських засобів, вартість яких повністю або частково відшкодовується за Програмою «Доступні ліки», додавши три нових препарати.

За матеріалами: https://moz.gov.ua
Редакція журналу «Український медичний часопис»