Закупівлі ліків, інвестиційні проєкти, гроші від Світового банку

15 січня 2021 о 15:17
439

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України визначило та розподілило напрями за нозологіями між закупівельними організаціями у 2021 р. Про це під час брифінгу 15 січня 2021 р. повідомила Світлана Шаталова, заступник міністра  охорони здоров’я країни.

Закупівля ліків

Зокрема, шість програм буде включено до складу тарифів та профінансовано Національною службою здоров’я України (НСЗУ) кожній лікарні, яка надаватиме відповідні медичні послуги. Йдеться про програми централізованих закупівель ліків для надання допомоги за пріоритетними тарифами для лікування гемолітичної хвороби новонароджених, дихальних розладів немовлят, кровотеч, перитоніального і дитячого діалізів, а також серцево-судинних захворювань.

Також розширено перелік напрямів, за якими ДП «Медичні закупівлі України» здійснюватиме державні закупівлі. До наявних додаються закупівлі для замісної підтримувальної терапії, орфанних метаболічних захворювань, імунобіологічних препаратів від хвороб, які супроводжуються високим рівнем летальності, муковісцидозу, первинних імунодефіцитів, лікування туберкульозу, ювенільного ревматоїдного артриту.

Інвестиційні програми

У межах затвердженого державного кошторису на 2021 р. Міністерство реалізує деякі інвестиційні програми. Так, у 2021 р. 2 млрд грн буде направлено на розвиток ЕМД та приймальних відділень медичних закладів; 1,5 млрд грн — на створення сучасної клінічної бази для лікування із онкологічними захворюваннями Національного інституту раку, а також облаштування новітньої лабораторії у цьому закладі; 1,2 млрд грн — для дооснащення нового корпусу НДСЛ «Охматдит»; 332 млн грн — на розвиток Національного інституту серця.

Комплексний маршрут для пацієнтів зі спінальною м’язовою атрофією

Постійна робоча група МОЗ України розробить комплексний маршрут для пацієнтів зі спінальною м’язовою атрофією. Дорожня карта передбачатиме облік, верифікований реєстр, підтвердження діагнозу та інструменти моніторингу.

Для прийняття рішення щодо подальшої закупівлі препаратів для пацієнтів зі спінальною м’язовою атрофією у Міністерстві розглядатимуть питання запуску пілотного інструменту з договорами керованого доступу.

Гроші від Світового банку

Світовий банк виділив майже 1,4 млрд грн (50 млн дол. США) на реалізацію проєкту «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей». Кошти буде спрямовано на оснащення українських лікарень сучасним обладнанням.

3D-терапія для пацієнтів із гепатитом С

Міністерство погодило рішення внести 3D-терапію для пацієнтів із гепатитом С до номенклатури 2021 р. Схема 3D, що передбачає використання Омбітасвіру, Паритапревіру, Ритонавіру та Дасабувіру, є рекомендованою для груп пацієнтів із нирковою недостатністю і тих, хто мав невдалий досвід лікування препаратами прямої противірусної дії.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»