Паліативна допомога: запровадження Програми медичних гарантій стало поштовхом для її розвитку

14 січня 2021 о 14:59
1411
Спеціальності :

В Україні, за оцінкою Українського центру суспільних даних, паліативної допомоги потребують понад 320 тис. пацієнтів. Також супроводу та підтримки потребують члени їхніх родин.

Про це повідомляють у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) та нагадують, що паліативна медична допомога як окремий вид медичної допомоги в нашій країні закріплена законодавчо з 2011 р. Але до того, як НСЗУ не виділила цей вид медичної допомоги в окремий пакет у Програмі медичних гарантій, таку допомогу в Україні надавали лише кілька десятків закладів. Запровадження окремого пакета у Програмі медичних гарантій дало поштовх розвитку мережі закладів, які надають паліативну допомогу.

Про паліативну медичну допомогу

Ефективна паліативна допомога — це цілий комплекс медичних, психологічних та соціальних послуг, потрібних не лише пацієнту із паліативним діагнозом, а й членам його родини. У програмі медичних гарантій на поточний рік є два пакети послуг — «Мобільна паліативна медична допомога дорослим та дітям» та «Стаціонарна паліативна медична допомога дорослим та дітям».

На сьогодні 483 медичні заклади уклали договори про надання паліативної допомоги з НСЗУ.

Зокрема, 431 медичний заклад надає паліативну допомогу в стаціонарі, 203 заклади мають договори з НСЗУ на надання мобільної паліативної допомоги.

Найбільше закладів, що надають паліативну медичну допомогу, є у Львівській області — 41, Дніпропетровській — 33 та Харківській — 25.

Де надається паліативна допомога

Серед медичних закладів, законтрактованих на надання паліативної медичної допомоги, є онкологічні центри, дитячі лікарні, протитуберкульозні, інфекційні заклади охорони здоров’я, Центри з лікування ВІЛ/СНІДу, а також багатопрофільні лікарні. Серед них такі потужні заклади, як Київська міська лікарня № 8, Дніпропетровська обласна клінічна дитяча лікарня, Львівська перша міська клінічна лікарня імені князя Лева та ін.

Також договір з НСЗУ на надання паліативної допомоги підписали 12 монопрофільних закладів — хоспісів.

Розмір виплат за паліативну допомогу

У 2020 р. за напрямом «паліативна допомога» НСЗУ виплатила закладам, які уклали договори на надання паліативної допомоги, понад 507 млн 985 тис. грн.

НСЗУ оплачує саме медичну складову паліативної допомоги. Згідно з визначенням ВООЗ, медична складова в паліативній допомозі — це зменшення вираженості болю та інших симптомів, що має бути спрямовано на підтримку або поліпшення якості життя й оптимізацію фізичної та когнітивної функцій пацієнта протягом усього періоду хвороби.

НСЗУ оплачує винятково медичні послуги тим закладам, які відповідають вимогам.

Вимоги до медичних закладів

У формуванні вимог НСЗУ спирається на національні нормативно-правові акти та міжнародні практики і підходи. Зокрема, на рекомендаціях ВООЗ, звітів для ВООЗ та стандартів Національного інституту охорони здоров’я та вдосконалення медичної допомоги Великої Британії (NICE). До формування вимог на 2021 р. залучені кращі експерти з цього виду медичної допомоги, а також представники громадських та пацієнтських організацій.

Серед вимог до закладів, які надаватимуть паліативну допомогу за договором з НСЗУ у 2021 р., — обов’язкове забезпечення кисневої чи респіраторної підтримки.

Паліативна медична допомога має бути комплексною. Пацієнт має отримати повний спектр медичної допомоги, якого він потребує. Про це наголошує ВООЗ. І це є у вимогах НСЗУ щодо цього пакета медичних послуг. Де передбачена, зокрема, можливість виконати певні лабораторні аналізи та інструментальні обстеження без переведення і звернення до інших медичних закладів.

Що отримує пацієнт безоплатно

Правила, за якими пацієнт може отримати паліативну допомогу, в цьому році залишаються незмінними. У стаціонарі або вдома пацієнт отримує безоплатно: лікування, спрямоване на усунення та зменшення вираженості симптомів захворювання, ефективне знеболення, респіраторну (дихання) та нутрітивну (медичне харчування) підтримку, психологічну допомогу, а також навчання родини та доглядачів особливостям догляду за людиною, запобіганню можливих ускладнень та дотриманню рекомендацій.

Щоб отримати паліативну допомогу безоплатно, пацієнт має звернутися до свого сімейного або лікуючого лікаря. Він випише направлення на отримання мобільної чи стаціонарної допомоги.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua