Підвищено виплати працівникам охорони здоров’я з немедичною освітою

12 січня 2021 о 17:38
11201

11 січня 2021 р. Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення зміни до статті 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я щодо пільг та підвищення оплати праці професіоналів з вищою немедичною освітою, які працюють в системі охорони здоров’я» № 1123-IX, який Парламент ухвалив 18 грудня 2020 р.

Документ має на меті підвищення рівня соціального захисту працівників медичних закладів, які залучені до надання медичних послуг, однак мають вищу немедичну освіту.

Працівники клінічних лабораторій

На сьогодні в клінічних лабораторіях працюють спеціалісти з вищою професійною немедичною освітою: біологи, біохіміки, бактеріологи та інші, які проводять діагностику COVID-19, водночас не отримують доплати до заробітної плати, встановленої для медичних та інших працівників закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на коронавірус.

Соціальні права і пільги

Підписаний Президентом Закон поширює соціальні права та пільги медичних і фармацевтичних працівників на вищенаведених професіоналів.

Законом визначається правовий статус професіоналів із вищою немедичною освітою (біологів, мікробіологів, вірусологів, біохіміків тощо), які працюють у закладах охорони здоров’я, та поширює на них пільги (право на належні умови праці, регулярне підвищення кваліфікації, безоплатне користування інформацією, необхідною для здійснення професійної діяльності, скорочений робочий день і додаткову оплачувану відпустку, безоплатне одержання у власність земельної ділянки тощо), передбачені статтею 77 Основ законодавства України про охорону здоров’я для медичних і фармацевтичних працівників, зокрема щодо встановлення доплати до заробітної плати за участь у наданні медичної допомоги хворим на COVID-19.

Визначено, що перелік посад професіоналів з вищою немедичною освітою у закладах охорони здоров’я та кваліфікаційні характеристики таких посад визначає Міністерство охорони здоров’я України.

Також цим Законом Кабінету Міністрів України доручено невідкладно встановити доплати до заробітної плати професіоналам із вищою немедичною освітою, які працюють у закладах охорони здоров’я та безпосередньо зайняті на роботах з ліквідації захворювання на гостру респіраторну хворобу COVID-19 серед людей під час дії карантину, у розмірі, визначеному для лікарів.

Що далі?

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем опублікування, та вводиться в дію через місяць з дня набрання ним чинності.

Кабінет Міністрів України з дня набрання чинності цим законом має встановити доплати до заробітної плати зазначеній категорії осіб на період дії заходів, спрямованих на запобігання поширенню COVID-19.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами president.gov.ua, rada.gov.ua