Закупівлі ліків: МОЗ звинувачує ДП «Медичні закупівлі України» у неефективній роботі

8 січня 2021 о 16:23
626

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України звинуватило Державне підприємство (ДП) «Медичні закупівлі України» у неефективній роботі. Про це під час онлайн-брифінгу 6 січня 2020 р. повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Урядовець зауважив, що МОЗ доручило ДП «Медичні закупівлі України» протягом 2020 р. провести закупівлі для 483 позицій лікарських засобів. Станом на 31.12.2020 р. тендери щодо 103 позицій було провалено.

Коментар Максима Степанова

«Підбивши підсумки 2020 р., МОЗ вважає діяльність ДП «Медичні закупівлі України», основним завданням якого є проведення тендерів, закупівля медичних препаратів та обладнання, неефективною. Зокрема, минулого року МОЗ доручило ДП провести закупівлі за 483 позиціями лікарських засобів. Станом на 31 грудня 2020 р. тендери за 103 позиціями були провалені. Це 20% загальної кількості всіх найменувань, які мало закупити підприємство для забезпечення безперебійного функціонування медичних процесів у закладах охорони здоров’я України», — наголосив очільник МОЗ.

Які ліки не закуплено

Серед препаратів, які так і не були закуплені, — ліки для пацієнтів з онкологією (включно з 24 найменуваннями для лікування онкології у дітей) і препарати для лікування кардіозахворювань, закупівлю яких було провалено майже повністю.

Крім того, міністр зазначив, що інформація про зупинку операційної діяльності ДП «Медичні закупівлі України» нібито через припинення фінансування з боку МОЗ, яку розповсюджує директор ДП, не відповідає дійсності.

«Державне підприємство працює у штатному режимі. Заробітна плата всім співробітникам виплачена 30 грудня в повному обсязі. Фінансовий план із медичних закупівель на 2021 р. був затверджений МОЗ 9 грудня 2020 р., а 10 грудня план було отримано ДП «Медичні закупівлі України», — заявив М. Степанов.

Міністр зазначив, що паспорти бюджетної програми — це технічні документи, які можуть бути затверджені виключно після прийняття бюджету. Держбюджет на 2021 рік вступив у дію 28 грудня 2020 р. Відповідно, відразу після цього МОЗ розпочало підготовку паспортів бюджетної програми. Зазвичай вони затверджуються до кінця січня та пізніше.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr