COVID-19: вакцина Pfizer та ускладнення

8 січня 2021 о 14:32
2908

Тяжкі, подібні до алергічних реакції, що виникли за останні 2 тиж щонайменше у восьми людей, щеплених від COVID-19 вакциною виробництва компанії Pfizer та BioNTech, на думку вчених, можуть бути наслідком впливу сполуки матричної РНК (м-РНК) та її носія, що утворилися при створенні вакцини. За технологією м-РНК упакована в шар ліпідних наночастинок — ліпосом (LNP). Подібна м-РНК-вакцина, розроблена компанією Moderna. На відміну від попередньої, серед інших сполук, у ній міститься поліетиленгліколь (ПЕГ). Вакцина компанії Moderna нещодавно отримала дозвіл на її застосування при екстрених ситуаціях у США.

Деякі особливості вакцин

ПЕГ ніколи раніше не використовували при виробництві вакцин (це одна з перших). Однак ця сполука міститься в багатьох лікарських засобах. При цьому доведено, що ПЕГ є тим компонентом ліків, який іноді здатен викликати анафілаксію, а також потенційно небезпечні для життя реакції: шкірну висипку, підвищення артеріального тиску, тахікардію та задишку. Саме тому, на думку низки алергологів та імунологів, певна кількість людей, які раніше мали подібні реакції від контакту з ПЕГ і мають підвищений рівень антитіл, наражаються на високий ризик анафілактичної реакції при вакцинуванні. Однак така точка зору не знаходить одностайної підтримки фахівців і в більшості спеціалістів викликає супротив.

Клінічні випробування вакцин Pfizer та Moderna, в яких брали участь десятки тисяч людей, не виявили серйозних побічних реакцій, спричинених вакциною. Однак в обох дослідженнях були виключені люди, які в анамнезі мали алергію на компоненти, що містяться у вакцинах від COVID-19; компанія Pfizer також виключила тих, хто раніше мав серйозну побічну реакцію, від будь-якої вакцини. Люди з попередніми алергічними реакціями на їжу або ліки не були виключені із дослідження, однак можливо, були залучені в недостатній кількості.

Обидві вакцини містять м-РНК, упаковану в наночастинки ліпідів — ліпосому (LNP). Завдяки цій технології стало можливим продовжити час життя м-РНК, легко проникати в клітину людини. Однак така компоновка виконує роль ад’юванта, який підсилює імунну відповідь. Вакцина фірми Moderna додатково має у структурі такого кокона ПЕГ. Таким чином LNP є «ПЕГільованими» — хімічно приєднаними до молекул ПЕГ. Це збільшує площу зовнішнього контакту частинок м-РНК із клітиною людини, підвищує їх стабільність та тривалість життя на поверхні клітини.

Хоча довгий час вважалося, що ПЕГ є біологічно інертним, накопичується все більше доказів, які доводять зворотнє. Як свідчать результати дослідження, проведеного Семюелем Лаєм (Samuel K. Lai.) (Qi Yang et. al., 2016), фармако-інженером з Університету Північної Кароліни в Чапел-Хілл, приблизно 72% людей мають невелику кількість антитіл проти ПЕГ, імовірно, в результаті впливу косметики та фармацевтичних препаратів, до яких він входить. Близько 7% мають досить високий рівень антитіл, який може бути достатнім, щоб спричинити розвиток анафілактичних реакцій, як підкреслюється в результатах дослідження. Інші дослідження також виявили антитіла до ПЕГ, але на нижчих рівнях. Водночас багато дослідників вважають, що занепокоєння щодо анти-ПЕГ-антитіл завищене. При цьому, на думку Я. Себені, механізм розвитку анафілаксії на LNP+ПЕГ незрозумілий, оскільки він не підвищує рівня імуноглобуліну Е (IgE), типу антитіл, який викликає класичні алергічні реакції. Ось чому він радить за доцільне називати їх «анафілактоїдними» реакціями. Натомість ПЕГ викликає формування інших класів антитіл: імуноглобулін М (IgM) та імуноглобулін G (IgG), які беруть участь у гілці вродженого імунітету організму, яка входить до системи комплементу. Ще у 1999 р.(Szebeni J. et. al., 1999) ним описані псевдоалергічні реакції, пов’язані з активацією комплементу у відповідь на введення наночастинок у лікарських засобах, які клінічно проявлялись у вигляді легеневої гіпертензії, тахіфілаксії. Роль ПЕГільованих наночастинок може помилково визнаватись імунною системою як вірусна частинка та активувати систему комплементу і спричиняти тяжкі анафілактоїдні реакції, які, як відомо, іноді викликають деякі ПЕГільовані препарати.

Застереження учасників обговорення

Однак ситуація, що створилася з приводу низки ускладнень, які розвиваються при вакцинуванні, викликала певне занепокоєння як суспільства, так і наукової спільноти. Це стало приводом для Національного інституту алергії та інфекційних хвороб США (NIAID) провести низку обговорень для з’ясування причин алергічних реакцій на вакцини виробництва Pfizer та Moderna. У обговоренні взяли участь незалежні вчені та лікарі, а також Управління з контролю за харчовими продуктами та лікарськими засобами США (FDA).

Водночас NIAID у співпраці з FDA ініціює дослідження для аналізу причин реакції на вакцину у людей, які мають високий рівень антитіл до ПЕГ або раніше мали сильну алергічну реакцію на ліки чи вакцини. Як наголошує Алкіс Тогіас (Alkis Togias), голова відділу алергії, астми та біології дихальних шляхів NIAID: «До того часу, коли ми остаточно не з’ясуємо, чи насправді ПЕГ є винуватцем алергічних проявів на вакцинування, нам слід бути дуже обережними, висловлюючись про це як про завершену справу».

Компанія Pfizer також заявляє, що «активно шукає подальших заходів». У заяві, надісланій журналу «Science», зазначається, що компанія рекомендує: «лікування у разі ускладнень має бути завжди доступним, а спостереження — проводитись у повному обсязі й належним чином», якщо у вакцинованого розвивається анафілаксія. При цьому зазначається, що анафілактичні реакції можуть виникати з будь-якою вакциною, але зазвичай надзвичайно рідко — приблизно 1,1 млн доз станом на 19 грудня 2020 р., у США зафіксовано шість випадків анафілаксії серед 272 001 людини, які отримали вакцину COVID-19, згідно з інформацією від Томаса Кларка з Американського центру контролю та профілактики захворювань (CDC); у Великобританії зафіксовано два випадки. Однак, попри незначну кількість ускладнень при застосуванні вакцин, розроблених компаніями Pfizer та Moderna, які використовують нову платформу упаковки м-РНК, низка анафілактичних реакцій потребує ретельного вивчення, як наголошує Елізабет Філліпс (Elizabeth Phillips), дослідник гіперчутливості до лікарських препаратів з Медичного центру Університету Вандербільта, яка брала участь у засіданні NIAID.

Ризик алергічних реакцій на вакцину створив певну напруженість у суспільстві. Особливо серед людей, схильних до алергії. «Пацієнти з тяжкою алергією в США нервують із приводу неможливості зробити щеплення, принаймні за допомогою цих двох вакцин», — стверджує А. Тогіас.

«Алергія настільки поширена серед населення, що це може створити спротив до вакцинування», — додає Янош Себені, імунолог з Університету Земмельвайса в Будапешті, Угорщина, який давно вивчає реакції гіперчутливості на ПЕГ. Проте вчені, які вважають, що ПЕГ може бути винуватцем алергічних проявів, наголошують на необхідності продовжувати щеплення. Оскільки лише так можна запобігти поширенню пандемії.

  • Jop de Vrieze (2020) Suspicions grow that nanoparticles in Pfizer’s COVID-19 vaccine trigger rare allergic reactions. Dec. 21, doi: 10.1126/science.abg2359 https://www.sciencemag.org/tags/coronavirus.
  • Qi Yang, Timothy M. Jacobs, Justin D. et. al. (2016) (2016 ) Analysis of Pre-existing IgG and IgM Antibodies against Polyethylene Glycol (PEG) in the General Population Anal. Chem., 88(23): 11804–11812 (https://doi.org/10.1021/acs.analchem.6b03437).
  • Szebeni J., Fontana J. L., Wassef N. M. et. al. (1999) Hemodynamic changes induced by liposomes and liposome-encapsulated hemoglobin in pigs: a model for pseudoallergic cardiopulmonary reactions to liposomes. Role of complement and inhibition by soluble CR1 and anti-C5a antibody. Circulation, 99(17): 2302–2309. doi: 10.1161/01.cir.99.17.2302.

Олександр Осадчий