В Україні цього року пресаджуватимуть  кінцівки, нирки, печінку, легені — Степанов

4 січня 2021 о 15:59
796
Спеціальності :

Одним із пріоритетних напрямів розвитку української медицини у 2021 р. є трансплантація. Про це 4 січня 2020 р. під час онлайн-брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов. Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України ставить за мету здобуття повної трансплантаційної незалежності за три роки. Українці повинні лікуватися вдома, тим більше, що вартість проведення трансплантацій в Україні коштує у 3–4 рази дешевше ніж за кордоном.

Для виконання цих цілей МОЗ протягом 2021 р. запровадить низку ключових змін, аби наблизити Україну до трансплантаційної незалежності. Зокрема, буде вдвічі збільшено кількість трансплантацій, проведених в Україні..

Усі трансплантації печінки і нирок проводитимуть в Україні

«У 2021 р. в Україні відбудеться мінімум 250 трансплантацій. Це вдвічі більше ніж минулого року. Плануємо всі трансплантації нирок та печінки, яких потребують наші громадяни, провести в Україні. Також цього року у нас буде вперше зроблено трансплантацію легень. Це виклики, з якими наші фахівці, я впевнений, впораються», — зазначив очільник МОЗ.

Трансплантація кінцівок

Цього року МОЗ України впровадить можливість трансплантації верхніх та нижніх кінцівок, що є особливо актуальним для українських військовослужбовців, які отримують травми внаслідок російської агресії на Сході України. Окрім того, буде розроблено механізм залучення до транспортування  анатомічних матеріалів та реципієнтів усіх видів транспорту, зокрема цивільної авіації, авіаційного транспорту Державної служби надзвичайних ситуацій (ДСНС), Національної поліції, Державної прикордонної служби України (ДПСУ).

Також М. Степанов наголосив, що для того, аби системно розвивати сферу трансплантації в Україні, МОЗ створить пакет медичних послуг із посттрансплантаційного супроводу.

Нагадаємо, що наприкінці грудня 2020 р. Уряд затвердив постанову «Про затвердження Положення про Єдину державну інформаційну систему трансплантації органів та тканин» (ЄДІСТ), що забезпечить повноцінне функціонування системи трансплантацій в Україні. Система почала роботу з 1 січня 2021 р., вона поєднує донора та реципієнта. Без ЄДІСТ системний розвиток трансплантації в Україні був би неможливим.

У 2020 р. в Україні проведено 118 трансплантацій життєво важливих органів (у 2019 р. було зроблено 78 таких операцій).

Протягом 2021 р. буде налагоджено співпрацю у сфері медичної освіти та підвищення кваліфікації українських фахівців з метою подальшого розвитку всіх видів трансплантації в Україні. Для цього запроваджуватимуться програми відправки медичних спеціалістів на стажування за кордон.

Крім того, у 2021 р. команда МОЗ запровадить інструменти оцінки якості роботи відділень інтенсивної терапії та механізм оцінки ведення пацієнтів з ураженням головного мозку в закладах охорони здоров’я.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»