Медична реформа: скільки держава виплатила грошей приватним закладам

4 січня 2021 о 11:54
865

Законтрактовані Національною службою здоров’я України (НСЗУ) лікарі — ФОП та приватні медичні заклади є рівноправними учасниками медичного простору. Про це повідомляють у відомстві та зазначають, що такі заклади надають повний обсяг медичних послуг згідно з договором. Пацієнт може вибрати сімейного лікаря, терапевта чи педіатра у приватному закладі і за державні кошти отримає безоплатний пакет послуг на первинці. Це необмежена кількість консультацій лікаря, базові дослідження та аналізи, вакцинація, електронний рецепт на «Доступні ліки», електронні направлення до інших спеціалістів чи послуги.

У 2020 р. НСЗУ уклала контракти з 231 приватним медичним закладом та 401 лікарем — ФОП. Їм виплачено понад 622 млн грн.

Первинна ланка

На первинному рівні  медичної допомоги приватні заклади та лікарі — ФОП становлять близько третини загальної кількості закладів, законтрактованих НСЗУ. І ця кількість постійно зростає. На початку 2019 р. їх було лише 204, на кінець 2020 р. — втричі більше — 609.

На сьогодні уже мільйон українців із загальної кількості 31 млн уклали декларації з лікарями — ФОП та лікарями приватних закладів первинки. Це підтверджує те, що приватним закладам первинки вигідно укладати договори з НСЗУ, яка виплачує гроші за кожного пацієнта. Водночас пацієнти можуть вибрати кращого лікаря та медичний заклад.

Спеціалізована допомога

Спеціалізовану допомогу за договором з НСЗУ надають 59 приватних закладів та 4 лікарі — ФОП. Серед цих закладів 34 уклали контракт на амбулаторну допомогу, 36 проводять інструментальні дослідження для ранньої діагностики онкології — це мамографія, гістероскопія, гастроскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія, по 4 приватних медзаклади законтрактувалися на надання послуг з медичної реабілітації, на хірургічні операції та діагностику і хіміотерапевтичне лікування у разі онкології, по 2 медзаклади уклали договори на лікування у разі інфаркту, на гемодіаліз та стаціонарну допомогу пацієнтам та ще по одному закладу надають послуги з мобільної паліативної допомоги та супровід осіб із ВІЛ-інфекцією. За надання послуг пацієнтам цим приватним закладам із квітня НСЗУ виплатила 174 млн грн.

Щоб отримати спеціалізовану допомогу у приватному закладі, потрібне направлення лікаря, з яким укладена декларація або направлення лікуючого лікаря. Як і у разі з комунальними закладами, направлення не потрібне до гінеколога, психіатра, фтизіатра, стоматолога, нарколога і лікуючого лікаря, а також — якщо пацієнт перебуває у невідкладному стані.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua