Медична реформа: підбито підсумки за 2020 рік

4 січня 2021 о 11:49
3556

29 грудня 2020 р. під час брифінгу Андрій Віленський, т.в.о. голови Національної служби здоров’я України (НСЗУ), розповів про основні досягнення відомства за 2020 рік.

Спеціалізовані заклади увійшли в реформу

З 1 квітня 2020 р., незважаючи на різні непередбачувані події та пандемію COVID-19, майже всі державні спеціалізовані заклади стали працювати за договором з НСЗУ. Районні та сільські, обласні та міські — усі лікарні стали отримувати прозору оплату від НСЗУ за надану медичну допомогу пацієнтам, а не субвенцію на утримання стін та ліжкомісць, як було раніше.

У 2020 р. НСЗУ уклала понад 3 800 договорів із 1 675 медичними закладами, які надають спеціалізовану та екстрену медичну допомогу. НСЗУ виплатила їм майже 52 млрд грн. Топ-3 спеціалізованих закладів за розміром оплат від НСЗУ: Міська клінічна лікарня № 4 міста Дніпро отримала майже 311 млн грн, Одеський обласний онкологічний диспансер — отримав за договором з НСЗУ понад 235 млн грн, Львівська обласна клінічна лікарня — понад 234 млн грн.

За Програмою медичних гарантій фінансування лікування пацієнтів із онкологічними захворюваннями було збільшено на 70% порівняно з попереднім роком. Усі онкологічні диспансери країни, які уклали контракт з НСЗУ, отримали значно більше коштів, аніж за субвенцією. НСЗУ законтрактувала 118 медичних закладів на надання послуг із діагностики та лікування пацієнтів із онкологічними хворобами та виплатила цим закладам понад 2,8 млрд грн.

У Програмі медичних гарантій визначено 5 пріоритетних медичних послуг.  До закладів, що надають таку допомогу, НСЗУ при контрактуванні висувала підвищені вимоги щодо наявності необхідного обладнання, лікарів та медперсоналу відповідної кваліфікації. Оплата за надані послуги відбувається за підвищеним тарифом. НСЗУ виплатила цим закладам майже 4 млрд грн. З них:

  • 1,4 млрд грн — за допомогу при пологах;
  • 1,2 млрд грн — за лікування у разі гострого мозкового інсульту;
  • 811 млн грн — за допомогу у складних неонатальних випадках;
  • 348 млн грн — за лікування у разі гострого інфаркту міокарда;
  • 117 млн грн — за проведені інструментальні обстеження для ранньої діагностики онкозахворювань.

Розширення Програми медичних гарантій на додаткові пакети на медичну допомогу при COVID-19

Фахівці НСЗУ розробили, затвердили та реалізували першу в Україні Програму медичних гарантій. Вона працює перш за все в інтересах пацієнта. Тому, зважаючи на поточну ситуацію з пандемією, ми змогли оперативно розширити Програму медичних гарантій на додаткові 4 пакети. Це пакети послуг, пов’язані з наданням допомоги пацієнтам із COVID-19 та підозрою на нього.

Cтаном на 28 грудня 2021 р. НСЗУ виплатила понад 13,2 млрд грн за надання допомоги пацієнтам із COVID-19 та з підозрою на нього. З них:

  • понад 7 млрд грн — чотириста п’ятдесят шести закладам за надання стаціонарної допомоги пацієнтам із COVID;
  • майже 6 млрд грн — 25 центрам екстреної медичної допомоги;
  • понад 404 млн грн — дев’ятсот сорока п’яти медзакладам, в яких є мобільні бригади, що виїжджають до людей з підозрою на COVID-19 і беруть зразки для тестування;
  • ще 52 млн грн отримали 152 лікарні, які надавали стаціонарну допомогу пацієнтам із COVID-19 у квітні, але не входили в перелік лікарень, визначених для госпіталізації.

Нова успішна первинка

Первинний рівень надання медичної допомоги набув особливого значення у житті кожної родини. Українці звертаються до свого лікаря при раптових чи хронічних захворюваннях, за необхідності отримати консультацію, електронний рецепт на «Доступні ліки» чи електронне направлення. Вони телефонують до лікаря, з яким укладена декларація, при підозрі на коронавірус і тримають з ним зв’язок під час домашнього лікування.

На сьогодні сімейного лікаря, терапевта або педіатра вибрали понад 31 млн українців. Це — майже 74% населення України. Від початку грудня вперше подали декларацію 204 тис. пацієнтів. А за останні 3 міс — 834 тис. українців вперше вибрали свого лікаря.

Договір з НСЗУ уклали 1 719 закладів первинної медичної допомоги. Це на 253 більше, ніж було в кінці минулого року.

Розвиток електронних інструментів у системі охорони здоров’я

Електронні сервіси дозволили найуразливішим категоріям дбати про власне здоров’я та уникати місць скупчення людей. Зокрема, завдяки електронному рецепту пацієнти із хронічними серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та цукровим діабетом 2-го типу мають змогу отримувати електронний рецепт на «Доступні ліки» по телефону.

Сьогодні програмою «Доступні ліки» скористалися 2 млн 530 тис. пацієнтів. НСЗУ уклала договори з понад 1 200 аптечними закладами на роботу за програмою «Доступні ліки». Це — майже 9 000 аптек по всій країні, 20% з яких знаходяться в селах та селищах міського типу.

Ще один електронний сервіс — єМалятко. Під час пандемії COVID-19 він допомагає батькам новонародженої дитини зменшити кількість візитів у різні установи. А отже, мінімізує їх ризики підхопити вірус у громадських місцях. Точкою входу до сервісу є медичний висновок про народження дитини. На сьогодні медичні висновки формують у 361 закладі охорони здоров’я. В електронній системі охорони здоров’я створено понад 46 тис. медичних висновків про народження.

Також важливою перевагою електронних інструментів є прозорість даних. Власники та керівники закладів охорони здоров’я можуть бачити реальну картину щодо попиту на відповідних лікарів. Місцева влада може прогнозувати, яких фахівців необхідно залучати на роботу в місцеві лікарні, а яких — перекваліфіковувати.

Зміни на ринку праці та створення комфортних умов праці для лікарів

Трансформація системи охорони здоров’я створила попит на низку медичних спеціальностей. Щоб підписати договір із НСЗУ, медичний заклад мусить мати достатньо лікарів відповідних спеціальностей.

На початку року понад 500 закладів охорони здоров’я в Україні уклали договір з НСЗУ із зобов’язанням виконати відкладені вимоги. А саме — дообладнати лікарні й забезпечити їх необхідними фахівцями, зокрема анестезіологами. Заклади почали активно залучати анестезіологів. Тож трансформація системи охорони здоров’я створила умови для сталого розвитку медичних закладів, зростання заробітних плат та покращення умов праці медичних працівників. Головне — вміти скористатися цими можливостями та правильно розподілити  ресурси.

Читайте також про переваги для пацієнтів у 2020 році.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua