Медична освіта: врегульовано роботу клінічних баз

30 грудня 2020 о 11:50
1050
Спеціальності :

Кабінет Міністрів України 28 грудня 2020 р. за ініціативою Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) затвердив «Положення про організацію освітнього процесу у закладах охорони здоров’я за участі науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти, що здійснюють підготовку здобувачів вищої освіти у сфері охорони здоров’я». Про це під час щоденного брифінгу повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

Про що документ

«Цей документ є вкрай важливим для врегулювання питання організації освітнього процесу на клінічних кафедрах закладів вищої освіти. Завдяки ініційованій МОЗ постанові, яку прийнято на засіданні Кабінету Міністрів 29 грудня 2020 р., науково-педагогічні працівники матимуть можливість передати сучасні медичні знання здобувачам вищої освіти», — зазначив  очільник МОЗ України.

Зокрема, документ визначає основні засади надання медичної допомоги науково-педагогічними працівниками закладів вищої (післядипломної) освіти та створює правові основи для практичної підготовки здобувачів вищої освіти на клінічних кафедрах, дозволяє проведення практичних занять для студентів, навчання лікарів за програмами інтернатури, аспірантури, докторантури тощо.

Питання організації освітнього процесу закладами освіти на клінічних кафедрах регламентується:

>
  • у частині провадження освітньої діяльності — законодавством про освіту, статутом і положенням про організацію освітнього процесу закладу освіти, цим Положенням;
  • у частині надання науково-педагогічними працівниками медичної допомоги  — законодавством, що регулює суспільні відносини у сфері охорони здоров’я, наказами МОЗ та органу охорони здоров’я, якому підпорядковується заклад охорони здоров’я.
  • Нагадаємо, Кабінет Міністрів України схвалив запропоновану МОЗ Концепцію розвитку електронної охорони здоров’я, метою якої є формування умов і засад розвитку eHealth в Україні. Як зауважив М. Степанов, у напрацюванні цього важливого документа брала участь робоча група у складі понад 40 представників органів влади, бізнес-спільноти, міжнародних і громадських організацій та експертів.

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису»
    за матеріалами moz.gov.ua, kmu.gov.ua