Зниження захворюваності на COVID-19 та проведення вакцинації

28 грудня 2020 о 16:44
408

За минулий тиждень в Україні виявлено 59 381 випадок захворювання на COVID-19, тоді як позаминулого — 70 327. Про це під час щоденного брифінгу 28 грудня 2020 р. повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Очільник МОЗ України зазначив, що проведено 203 954 тестування методом ПЛР, тижнем раніше — 250 417. Також здійснено 58 063 експрес-дослідження на виявлення антигену, позаминулого тижня — 34 058. Минулого тижня за допомогою експрес-тестування виявлено понад 14 тис. випадків інфікування, які увійшли у загальну статистику щодо захворювання на COVID-19.

Минулого тижня до медичних закладів госпіталізовано 15 907 осіб. У лікарнях перебуває понад 25 тис. пацієнтів як із підтвердженим діагнозом, так і з підозрою на COVID-19.

Зменшення кількості звернень щодо проведення тестування

В Україні фіксується значне зменшення кількості звернень щодо проведення тестування на коронавірусну хворобу. За минулу добу до лабораторій МОЗ України надійшло лише приблизно 4 тис. зразків. Водночас Міністерство суттєво підвищило потужності з діагностики COVID-19 та розширило перелік осіб, яким необхідно проводити тестування. Наразі лабораторії МОЗ можуть проводити майже 55 тис. тестувань методом ПЛР. Крім того, до досліджень за державні кошти залучені приватні лабораторії, запроваджено експрес-тестування. Очільник МОЗ доручив провести селекторну нараду для обговорення питання стосовно збільшення кількості тестування населення на COVID-19.

Посилений карантин є необхідним

Незважаючи на суттєве зменшення кількості нових випадків захворювання на COVID-19, МОЗ України не буде ініціювати відміну чи відтермінування посиленого карантину, який, згідно з рішенням Уряду, діятиме в країні з 8 до 24 січня 2021 р. Це пов’язано із прогнозованим зростанням поширення коронавірусу після новорічних свят, а також із очікуваним піком захворюваності на грип, який традиційно припадає на кінець січня — лютий. Щоб медична система змогла повною мірою надавати медичну допомогу, важливо підійти до цього етапу з максимально низьким показником завантаженості медичних закладів.

Порушення протиепідемічних правил

У передноворічні дні фіксується збільшення кількості порушень протиепідемічних правил. Очільник МОЗ України закликав організаторів святкових заходів забезпечити всі умови для їх дотримання, а уповноважені органи — посилити відповідний контроль.

Вакцинація від COVID-19

Минулого тижня підписано наказ щодо затвердження «Дорожньої карти із впровадження вакцини проти COVID-19 і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021–2022 роках». Документ передбачає проведення вакцинації п’ятьма етапами. На першому — планується щеплення не менше ніж 350 тис. осіб. Найперше вакцинація проводитиметься особам груп ризику: медикам, які надають стаціонарну допомогу хворим на COVID-19, особам, які перебувають у спеціальних закладах для людей похилого віку, та працівникам таких закладів, військовослужбовцям, які беруть участь в Операції об’єднаних сил.

Передбачається, що щеплення проти COVID-19 проводитиметься у пунктах щеплення сімейними лікарями, мобільними бригадами — у спеціально створених пунктах вакцинації. Вакцинація буде добровільною.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr