Приватні медичні заклади у Програмі медичних гарантій

28 грудня 2020 о 16:33
540

Законтрактовані Національною службою здоров’я України лікарі — ФОП та приватні медичні заклади є рівноправними учасниками медичного простору. Про це йшлося під час брифінгу НСЗУ 28 грудня 2020 р.

Такі заклади надають повний обсяг медичних послуг згідно з договором. Пацієнт може вибрати сімейного лікаря, терапевта чи педіатра у приватному закладі і за державні кошти отримає безоплатний пакет послуг на первинці. Це необмежена кількість консультацій лікаря, базові дослідження та аналізи, вакцинація, електронний рецепт на «Доступні ліки», електронні направлення до інших спеціалістів чи послуги.

Кількість контрактів

У 2020 р. НСЗУ уклала контракти з 231 приватним медичним закладом та 401 лікарем — ФОП. Їм виплачено понад 622 млн грн.

На первинному рівні  медичної допомоги приватні заклади та лікарі — ФОП складають близько третини від загальної кількості закладів, законтрактованих НСЗУ. І ця кількість постійно зростає. На початку 2019 р. їх було лише 204, на кінець 2020-го — втричі більше — 609.

Первина медична допомога

На сьогодні уже мільйон українців із загальної кількості 31 млн уклали декларації з лікарями — ФОП та лікарями приватних закладів первинки. Це підтверджує те, що приватним закладам первинки вигідно укладати договори з НСЗУ, яка виплачує гроші за кожного пацієнта. Водночас пацієнти можуть вибрати кращого лікаря та медичний заклад.

Спеціалізована медична допомога

Спеціалізовану допомогу за договором з НСЗУ надають 59 приватних закладів та 4 лікарі — ФОП. Серед цих закладів 34 уклали контракт на амбулаторну допомогу, 36 проводять інструментальні дослідження для ранньої діагностики онкології — це мамографія, гістероскопія, гастроскопія, колоноскопія, цистоскопія та бронхоскопія, за чотирма приватними медзакладами законтрактувалися на надання послуг з медичної реабілітації, на хірургічні операції та діагностику і хіміотерапевтичне лікування у разі онкології, за двома медзакладами уклали договори на лікування у разі інфаркту, гемодіаліз та стаціонарну допомогу пацієнтам та ще по одному закладу надають послуги з мобільної паліативної допомоги та супровід осіб з ВІЛ-інфекцією. За надання послуг пацієнтам цим приватним закладам з квітня НСЗУ виплатила 174 млн грн.

Як отримати безоплатну допомогу

Щоб отримати спеціалізовану допомогу у приватному закладі, потрібне направлення лікаря, з яким укладена декларація, чи направлення лікуючого лікаря. Як і у разі з комунальними закладами, направлення не потрібне до гінеколога, психіатра, фтизіатра, стоматолога, нарколога і лікуючого лікаря, а також у разі наявного невідкладного стану пацієнта.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua