COVID-19 і страхові виплати медикам: чому вони затримуються

28 грудня 2020 о 16:25
614
Спеціальності :

Розслідування гострого професійного захворювання медичних та інших працівників на коронавірусну хворобу завершено за 31% повідомлень. З них завершити розслідування у строк до 1 міс комісія мала можливість лише у 13% випадків. Про це начальник Управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України Сергій Таровик повідомив під час пресконференції в інформаційному агентстві «Інтерфакс-Україна» 21 грудня 2020 р.

 Кількість повідомлень

«Станом на понеділок Фонд отримав повідомлення про понад 33 тис. потерпілих внаслідок профхвороби на COVID-19. З них розслідування ще триває щодо понад 25 тис. потерпілих, з яких щодо 17,5 тис. потерпілих (це 69%) розслідування комісії не закінчено у зв’язку з відсутністю матеріалів епідеміологічного розслідування», — зазначив С. Таровик.

 На страхові виплати спрямовано близько 100 млн грн

Фонд соціального страхування України направив уже близько 100 млн грн на страхові виплати медичним працівникам та їхнім родинам. Виключною підставою для їх здійснення є акт розслідування гострого професійного захворювання медичного працівника, яким нещасний випадок визначено пов’язаним із виробництвом. Його складає комісія із розслідування, що створюється територіальними органами Держпраці (у разі смерті) та роботодавцем (у інших випадках). У разі гострого професійного захворювання комісія має право скласти акт за наявності матеріалів епідеміологічного розслідування та висновку профпатолога, які здійснюються установами або відповідними посадовими особами, підпорядкованими Міністерству охорони здоров’я України.

 Причини затримок страхових виплат

«Відповідно до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» стосовно всіх випадків інфікування працівників  на робочому місці в обов’язковому порядку відповідними закладами охорони здоров’я проводиться епідеміологічне розслідування. Мета цих розслідувань — виявити джерело інфікування, визначити межі інфікування, і головне — вжити необхідних заходів, щоб локалізувати подальше розповсюдження цієї інфекції. Такі розслідування завершуються оформленням карти епідрозслідування, в якій зазначають наведену інформацію. На сьогодні у зв’язку із тим, що у комісій відсутні такі документи (карти епідрозслідування), 69% цих комісій не можуть завершити розслідування», — говорить начальник Управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду.

Ще 24% усієї кількості незавершених розслідувань не закінчені у зв’язку з відсутністю висновку профпатолога: «Друга серйозна причина затримок проведення розслідувань — відсутність діагнозів щодо гострого професійного захворювання, які встановлюють, відповідно до нормативно-правових документів, лікар-інфекціоніст і лікар-профпатолог. З цієї причині сьогодні не закінчено 24% розслідувань, це 5 955 випадків», — зазначив С. Таровик.

Зазначені причини сьогодні призводять до суттєвого подовження строків проведення розслідувань, а отже, і видачі актів потерпілим (членам їхніх родин), які є єдиною підставою для здійснення Фондом соціального страхування України страхових виплат.

«Фонд проаналізував тривалість розслідування за вже складеними актами, де розслідування на сьогодні завершено: розслідування тривало до 1 міс у 13% випадків, від 1 до 3 міс — у 60% випадків, і від 3 до 5 міс — у 27% випадків. Щодо цієї проблеми ми направляли листи, збиралися з представниками Міністерства охорони здоров’я України, і на сьогодні маємо інформацію, що Міністерство готує відповідний порядок проведення епідрозслідувань. Цей порядок надасть можливість пришвидшити проведення епідеміологічних обстежень і, таким чином, пришвидшить проведення розслідувань комісій і оформлення актів», — говорить С. Таровик.

Крім того, Фонд соціального страхування України підготував і направив свої пропозиції щодо внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 р. № 337 в частині визначення чіткого механізму проведення розслідування (спеціального розслідування) гострих професійних захворювань інфекційного походження. Пропозиції Фонду соціального страхування України направлені на пришвидшення проведення розслідувань, що дозволить пришвидшити отримання потерпілими та членами їхніх родин страхових виплат від Фонду, які можуть бути здійснені виключено після належного оформлення акта розслідування.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами fssu.gov.ua