COVID-19: як проводитиметься вакцинація

24 грудня 2020 о 12:37
872
Спеціальності :

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України веде переговори щодо збільшення поставок вакцин в Україну в рамках глобальної ініціативи COVAX до 16 млн доз. Наразі узгоджено постачання 8 млн доз вакцини. Очікується, що перша партія прибуде в Україну наприкінці І — на початку ІІ кварталу 2021 р.

Про  це під час ранкового брифінгу 24 грудня 2020 р. повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Перемовини з виробниками вакцин

Міністерство також веде активні переговори з топ-виробниками вакцин. Основне питання — терміни поставок. МОЗ наполягає на якнайшвидшому постачанні вакцини в країну. М. Степанов додав, що відповідні контракти будуть підписані до кінця поточного року. Оператором із закупівлі та поставок вакцин проти COVID-19 виступатиме ДП «Медичні закупівлі України».

Розроблено дорожню карту з вакцинації

МОЗ за участю національних і міжнародних експертів розробило «Дорожню карту із впровадження вакцини проти COVID-19 і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію COVID-19 в Україні у 2021–2022 роках». Сьогодні цей документ буде затверджено. Міністерство розраховує, що вакцинація розпочнеться у лютому 2021 р., однак терміни залежатимуть від поставок вакцини.

Хто координуватиме процес

Передбачається, що координувати процес впровадження вакцин проти COVID-19 та проведення кампанії з вакцинації буде оперативний штаб МОЗ із реагування на ситуації з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти шляхом вакцинації. На регіональному рівні ці функції будуть виконувати регіональні координатори, які визначатимуться в кожній області та у Києві на запит МОЗ.

Як проходитиме кампанія з вакцинації

Вакцинація проти коронавірусної хвороби в Україні буде добровільною для всіх громадян. На основі рекомендацій українських експертів та міжнародних організацій виділено дев’ять пріоритетних груп для вакцинації проти COVID-19.

Україна планує підготувати та розпочати багаторівневу кампанію з вакцинації проти COVID-19 з метою охоплення щонайменше 50% населення країни протягом 2021–2022 рр. Такої масштабної вакцинації країна ще не проводила. Кампанія з вакцинації проти коронавірусної хвороби у 2021–2022 році проходитиме у 5 етапів.

МОЗ також розробило загальний логістичний план для імунізації населення проти COVID-19. Вакцинація проводитиметься на базі наявних кабінетів і пунктів щеплень (станом на грудень 2020 р. їх нараховується 11 346). Крім цього, будуть створені мобільні бригади з імунізації, які зможуть здійснювати 190 тис. щеплень за тиждень. Також планується створення приблизно 50 тимчасових центрів вакцинації, які будуть оснащені необхідним обладнанням для повного циклу здійснення вакцинації.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr