Розвиток електронної системи охорони здоров’я

23 грудня 2020 о 14:21
658

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України розвиває електронну систему охорони здоров’я (eHealth). До системи вже приєдналися 31 млн українців та понад 4,5 тис. медичних закладів. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов під час онлайн-брифінгу 22 грудня 2020 р.

«До електронної системи охорони здоров’я вже приєдналися 31 млн українців, зокрема через підписання декларацій із сімейними лікарями, а також понад 4,5 тис. закладів охорони здоров’я. Основне завдання для нас, щоб ця система була максимально доступною, зручною та зрозумілою як для лікарів, так і для пацієнтів», — зазначив очільник МОЗ.

єМалятко

Метою запровадження та розвитку eHealth є поступова відмова від паперового документообігу в медичній сфері. Важливим кроком у цьому напрямі стало запровадження з 1 жовтня 2020 р. електронних медичних висновків про народження. Цю функціональність розроблено МОЗ спільно з Міністерством цифрової трансформації, НСЗУ, Фондом Східної Європи, Програмою EGAP.

«Наразі в Україні вже створено понад 42 тис. електронних висновків про народження дитини. Ми і надалі плануємо розвивати напрям електронних медичних висновків, робити їх отримання максимально зручним», — додав М. Степанов.

Електронні рецепти на рецептурні препарати

Міністр також повідомив, що у 2021 р. буде запроваджено систему видачі електронних рецептів на інсуліни, наркотичні засоби та всі рецептурні препарати.

Спочатку електронний рецепт буде видаватися на інсулін, імуносупресивні лікарські засоби та наркотичні препарати.

Плани на 2021 рік

Нагадаємо: МОЗ України спільно із НСЗУ, ДП «Електронне здоров’я» працює над спрощенням роботи медичних працівників та депаперизацією. У рамках розвитку eHealth у 2021 р. запланований старт кількох сервісів: електронного лікарняного, електронних рецептів, плану лікування, модуля чутливих даних, електронного кабінету пацієнта тощо.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua