Реагування медичної галузі на пандемію COVID-19: підсумки року

23 грудня 2020 о 14:17
565

Під час щоденного брифінгу МОЗ України 23 грудня 2020 р. Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, підбив підсумки реагування медичної галузі на пандемію COVID-19.

Медична галузь руйнувалася 29 років

Зазначено, що рік, що минає, став чи не найважчим для медичної системи України внаслідок пандемії коронавірусу. Ситуацію ускладнювало те, що вітчизняна галузь охорони здоров’я послідовно руйнувалася усі 29 років. МОЗ України за 9 міс значно зміцнило медичну систему, що наразі дозволяє їй витримувати навантаження.

Стан ліжкового фонду

На початку пандемії в Україні нараховувалося 12 тис. «потенційних» ліжок для надання медичної допомоги хворим на COVID-19, зокрема 3 500 ліжко-місць із підведеним киснем. Наразі для стаціонарного лікування пацієнтів із коронавірусною хворобою відведено 64 111 ліжок, понад 40 тис. ліжко-місць забезпечені киснем.

Смертність від COVID-19

Україна знаходиться на 30-му місці в Європі за рівнем смертності від COVID-19 з показником 387 осіб на 1 млн населення. У Польщі він становить 682, у Франції — 932, у Великій Британії — 1 004 особи на 1 млн населення. Низька смертність — це досягнення вітчизняних медиків.

Тариф на надання медичної допомоги

Розрахований МОЗ тариф на надання медичної допомоги хворим на COVID-19 повністю покриває виплату 300% доплат медикам та вартість необхідних лікарських засобів. Крім цього, здійснюється централізована закупівля дороговартісних препаратів, таких як Ремдесивір.

Лабораторні центри

Потужності лабораторних центрів МОЗ із тестування методом ПЛР на сьогодні становлять приблизно 55 тис. тестів на добу, тоді як на початку пандемії вони становили 200 тестів на добу.

Національний контакт-центр

До Національного контакт-центру МОЗ України із протидії поширенню COVID-19 за час його роботи надійшло більше 100 тис. запитів. На базі контакт-центру також запрацював сервіс віддалених консультацій лікарів

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr