НСЗУ почала підписання додаткових угод на І квартал 2021 року

22 грудня 2020 о 17:06
1675
Спеціальності :

На засіданні Уряду 21 грудня 2020 р. прийнято постанову про продовження на І квартал 2021 року дії Постанови № 65 від 5 лютого 2020 р. «Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2020 році».

Національна служба здоров’я України (НСЗУ) висловлює вдячність за сприяння у розв’язанні питання Президенту України Володимиру Зеленському, Прем’єр-міністру Дмитру Шмигалю, міністру фінансів Сергію Марченку та депутатам, а також лікарям та громадським лідерам за публічну комунікацію та підтримку.

Необхідно укласти додаткові угоди

Прийняття постанови дає право продовжити дію договорів, укладених із партнерами НСЗУ у 2020 р., шляхом укладення додаткових угод. І це дає всі підстави оплачувати медичні послуги, які надаватимуть заклади з 1 січня 2021 р. А також оплачувати погашені з 1 січня 2021 р. електронні рецепти за програмою реімбурсації «Доступні ліки».

Негативні наслідки постанови

Водночас НСЗУ занепокоєна тим, що прийнята версія постанови, запропонована МОЗ України, передбачає видатки на І квартал у розмірі, що можуть сягнути 39,7% бюджету Програми медичних гарантій. Це означає, що з 1 квітня 2021 р.:

  • або будуть знижені тарифи на медичні послуги нижче рівня 2020 р., що призведе до скорочення штату медичних працівників, збільшення неформальних платежів із кишені пацієнта та зростання соціального напруження;
  • або коштів за Програмою медичних гарантій вистачить до середини липня 2021 року.

НСЗУ висилає закладам проєкти додаткових угод

Прийнята постанова набуває чинності з дня опублікування. Щоб не витрачати час на очікування, команда НСЗУ вже сформувала проєкти додаткових угод для всіх надавачів первинної, спеціалізованої та екстреної медичної допомоги, а також аптечних закладів. Це — понад 7 тис. додаткових угод із медичними закладами та дев’ятьма тисячами аптек.

22 грудня 2020 р. фахівці НСЗУ надсилатимуть проєкти додаткових угод партнерам для перевірки реквізитів для оплати та виправлення можливих помилок.

Про важливість швидкого підписання угод

У відомстві просять партнерів оперативно опрацювати, підписати та надіслати  угоду до НСЗУ.

Щойно постанова набуде чинності, НСЗУ відразу розпочне підписання додаткових угод зі свого боку.

Партнерами НСЗУ є майже всі лікарні країни. На сьогодні НСЗУ уклала понад 7 тис. договорів з медичними закладами. З них:

  • 1719 — на надання первинної медичної допомоги;
  • 25 — на надання екстреної медичної допомоги;
  • 3 845 — на надання спеціалізованої медичної допомоги;
  • 1 470 — на надання допомоги пацієнтам із COVID-19 та з підозрою на нього.

Тож до кінця поточного року НСЗУ має встигнути підписати понад 7 тис. додаткових угод з медичними закладами та з дев’ятьма тисячами аптек. Для цього команда готова працювати у вихідні та на свята.

НСЗУ звертається до всіх органів державної влади, які можуть посприяти якнайшвидшому опублікуванню постанови. Необхідно, аби прийнята постанова терміново набула чинності.

Потрібно докласти надзусиль, щоб кожна лікарня, кожна амбулаторія, високоспеціалізований заклад і центр екстреної медичної допомоги з 1 січня 2021 р. мали чинні угоди з НСЗУ та отримували кошти для надання медичної допомоги пацієнтам. Це дозволить безперебійно закуповувати ліки для пацієнтів, заправляти пальним машини швидкої допомоги, підтримувати запаси засобів індивідуального захисту медичних працівників у розпал пандемії COVID-19. А також — своєчасно виплачувати зарплату лікарям, медичним сестрам та іншим працівникам.

Це також дозволить продовжувати відпуск за електронними рецептами «Доступних ліків» для понад 2,5 млн людей із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою та цукровим діабетом 2-го типу. Ці пацієнти під час пандемії перебувають у групі високого ризику, і переривання лікування дуже небезпечне для них.

До 1 січня 2021 р. залишилося дуже мало часу. НСЗУ готова до надзусиль щодо укладення понад вісім тисяч додаткових угод. Чекаємо на надзусилля з боку інших органів влади, аби не допустити зупинки виплат закладам охорони здоров’я по всій країні та зберегти права пацієнтів на безоплатну медичну допомогу.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua