До 31 березня 2021 р. зміни до Програми медичних гарантій не вноситимуться

22 грудня 2020 о 16:06
14424
Спеціальності :

Програма медичних гарантій буде діяти до 31 березня 2021 р. в тому вигляді, в якому вона існує на сьогодні. Отже, Національна служба здоров’я України (НСЗУ) має продовжити договори на наступний рік, зокрема і за програмою «Доступні ліки». Про це повідомив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов під час онлайн-брифінгу 22 грудня 2020 р.

Ухвалено Постанову Уряду

«Вчора ухвалено Постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Порядку реалізації Програми державних гарантій медичного обслуговування населення у 2021 році», яка передбачає її продовження до 31 березня 2021 р. А  нова Програма медичних гарантій вступить в дію з 1 квітня того ж року», — підкреслив очільник МОЗ України.

За словами М. Степанова, за Програмою медичних гарантій здійснюється основна частина медичної допомоги в країні. НСЗУ як центральний орган виконавчої влади, через який надходять всі кошти, запропонувала відмінити на І квартал 2021 р. фінансування COVID-пакета для екстреної медичної допомоги, доплати медичним працівникам, які були запроваджені з 1 вересня, а також зменшити фінансування стаціонарів, де надають допомогу пацієнтам із COVID-19.

Міністр проти зменшення фінансування медицини

«Зрозуміло, що як міністр охорони здоров’я я навіть теоретично не міг на це погодитися. Нами внесені відповідні зміни, Програму медичних гарантій продовжено в тому ж вигляді, в якому вона існує на сьогодні, без будь-яких урізань чи скасування доплат. Я хочу подякувати Президенту України, Прем’єр-міністру України і членам Уряду, які підтримали той варіант Програми медичних гарантій, який було внесено МОЗ України», — зазначив міністр.

Нагадаємо, за ініціативою МОЗ України з 1 вересня поточного року запроваджено доплати усім медичним працівникам у розмірі: 3 500 грн — лікарям, 2 500 — середньому медперсоналу та 1 250 — молодшому медперсоналу. Медикам, які лікують хворих на COVID-19, виплачують 300% надбавки до зарплати.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua