Конкуренція між закладами первинки у Програмі медичних гарантій

21 грудня 2020 о 14:55
1107

Трансформація системи охорони здоров’я в Україні відбувається із використанням досвіду світових практик. Про це йшлося під час брифінгу Національної служби здоров’я України 21 грудня 2020 р.

У відомстві наголосили, що зокрема змінено модель фінансування та запроваджено електронні інструменти. Це забезпечило прозорість процесів у системі охорони здоров’я, а також цільове та ефективне використання бюджетних грошей.

Конкуренція між закладами первинки

Зміни відбуваються не лише зовні, а й зсередини: у ставленні лікарів до пацієнтів та в якості надання медичної послуги. Зміна моделі фінансування з утримання стін на модель «гроші йдуть за пацієнтом» вимагає від медичних закладів конкурентоспроможності. І для цього потрібно пропонувати більше, ніж просто відремонтовані приміщення. Більше, ніж посмішка та ввічливість працівника реєстратури. Потрібна зміна підходу до лікування — з патерналістичного до пацієнтоорієнтованого та сімейноорієнтованого.

Взаємодія лікар — пацієнт

Конкуренція за пацієнта сприяє розвитку лікарів первинної допомоги. І в професійному плані, і в плані підходів до лікування. Сімейні лікарі, терапевти та педіатри зацікавлені у побудові довірливих та довготривалих партнерських взаємовідносин із пацієнтами.

Пацієнти також почали змінювати своє ставлення до лікарів первинної ланки. Зокрема, у період пандемії COVID-19 cімейні лікарі є дуже важливими для кожної родини.

Це вже працює на первинній ланці. Сьогодні в центрі перебуває пацієнт. Він, маючи право вільно вибирати лікаря, зважає на якість медичної допомоги, додаткові сервіси та підходи. А зростання кількості приватних закладів стимулює конкуренцію за пацієнта та змушує медзаклади покращувати якість надання послуг. Адже «гроші йдуть» за пацієнтом – до конкретного лікаря і конкретного закладу, які він вибирає.

Статистична інформація

На сьогодні сімейного лікаря, терапевта чи педіатра вибрали 30 млн 976 тис. українців. Договір з Національною службою здоров’я України уклали  1 719 закладів первинної медичної допомоги. З початку 2020 р. медичні заклади отримали від НСЗУ понад 18 млрд грн за надання первинної медичної допомоги пацієнтам.

Договори з НСЗУ мають 609 приватних закладів та лікарів — ФОП, які надають первинну допомогу. Це — близько третини від загальної кількості закладів первинки, які працюють за контрактом із НСЗУ. І їхня кількість постійно збільшується. Це свідчить, що приватним закладам та лікарям — ФОП первинної ланки вигідно співпрацювати з державою. Понад півмільйона українців уклали декларації з лікарями приватних центрів. І також понад півмільйона — з лікарями — ФОП. НСЗУ виплатила їм  435,7  млн грн з початку 2020 р.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua