COVID-19: фіксується зменшення кількості осіб, які захворіли

21 грудня 2020 о 12:19
912

В Україні третій тиждень поспіль фіксується зменшення кількості нових випадків інфікування COVID-19. Про це під час брифінгу 21 грудня 2020 р. повідомив Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України.

Так, за минулий тиждень захворіли 70 327 осіб, тоді як позаминулого — 78 719. Окрім цього, спостерігається зменшення кількості активних хворих. Наразі на COVID-19 хворіють 367 637 осіб, що на 11 тис. менше, ніж тижнем раніше. За минулий тиждень здійснено 250 417 тестувань методом ПЛР.

Експрес-тести на антиген

Також в Україні 10 днів тому запроваджено експрес-тести на антиген до SARS-CoV-2. За минулий тиждень проведено цим методом 6 355 тестувань, позитивними виявилися 1 063 тести. ДП «Медичні закупівлі України» очікує 23 грудня додаткову поставку 1,5 млн експрес-тестів, які будуть одразу розподілені серед сімейних лікарів.

Також  фіксується зменшення кількості звернень громадян щодо тестування на коронавірусну хворобу. На сьогодні в лабораторіях МОЗ для дослідження на COVID-19 знаходиться 391 зразок від осіб, які мають ознаки коронавірусної хвороби. Наразі деякі лабораторії завантажені на 50%. МОЗ планує суттєво підвищити цей показник, зокрема за рахунок розширення переліку осіб, які проходитимуть тестування.

Завантаженість ліжок в середньому по Україні становить менше ніж 41%.

Виклик мобільної бригади

З початку листопада до Національного контакт-центру МОЗ із протидії поширенню COVID-19 надійшло майже 100 тис. запитів. МОЗ розширює можливості контакт-центру з надання допомоги громадянам. Так, нещодавно в тестовому режимі запроваджено опцію виклику мобільної бригади. За цей час через контакт-центр здійснено понад 1 300 таких виїздів. Також до роботи контакт-центру залучено лікарів, які надали уже більше 350 консультацій.

Нові карантинні обмеження

З 19 грудня 2020 р. по всій території України вступили в дію нові карантинні обмеження. Зокрема, це стосується проведення в закладах освіти масових заходів (вистав, свят, концертів) за участю дітей із більше ніж однієї групи/класу та за присутності відвідувачів; проведення в розважальних закладах і закладах громадського харчування святкових заходів, банкетів, майстер-класів, публічних подій; приймання відвідувачів у музеях, на виставках, в галереях тощо, якщо в залах присутні більше ніж одна особа на 10 м2. Робота закладів громадського харчування заборонена з 23:00 до 7:00 (проведення розрахункових операцій припиняється після 22:00.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами  moz.gov.ua