Правець в Україні: зафіксовано 12 випадків

17 грудня 2020 о 10:46
571

Останній випадок діагностовано 21 листопада 2020 р. у Волинській області: 59-річний чоловік інфікувався внаслідок травми правого передпліччя.

На 5-й день постраждалого було госпіталізовано у відділення реанімації та встановлено діагноз «правець». У хворого був тяжкий стан: запаморочення, закинута голова, напружені м’язи спини та шиї, періодичні генералізовані судоми, прогресуюче оніміння мімічних м’язів (сардонічна посмішка), тризм (спазм) м’язів обличчя. Останнє щеплення проти правця чоловік отримав у 2006 р.

Нагадуємо, ревакцинація від дифтерії та правця потрібна кожному щодесять років!

Загалом за 2020 р. зареєстровано 12 випадків захворювання на правець. З них 5 випадків серед дітей віком 10–14 років, 1 — 15–17 років та у 6 дорослих. Цьогоріч випадки правця фіксували у Волинській, Миколаївській та Вінницькій (по 2), Рівненській, Львівській, Чернігівській, Київський, Полтавській та Харківській (по 1) областях.

Правець — це інфекційне захворювання, що передається під час контакту зі спорами бактерій Clostridium tetani. Інфікуватися можливо внаслідок потрапляння бруду в рану, укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Від людини до людини це захворювання не передається.

Без вчасної медичної допомоги хвороба може призвести до смерті.

Єдиний надійний спосіб захиститися від правця — вакцинація

За 10 міс в Україні вакциновано від правця лише 64,8% дітей віком до 1 року. Охоплення щепленнями в інших вікових категоріях: 18 міс — 66,4%, 6 років — 46,5%, 16 років — 63%, дорослі — 39,3%.

Вакцинацію для профілактики правця, дифтерії та кашлюка відповідно до Календаря щеплень здійснюють у 2 міс (перше щеплення), у 4 міс (друге щеплення), у 6 міс (третє щеплення), у 18 міс (четверте щеплення). Ревакцинація відбувається у 6 років та 16 років. Із 26 років планова ревакцинація для дорослих обов’язкова щодесять років.

Вакцина від правця та дифтерії безоплатна. Для найкращого захисту варто робити щеплення вчасно.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами phc.org.ua