Максим Степанов: «Це сором, коли зарплати медпрацівників дорівнюють виплатам по безробіттю»

16 грудня 2020 о 10:50
6696
Спеціальності :

Заробітна плата медичних працівників в Україні зараз практично відповідає рівню допомоги держави по безробіттю. Водночас оплата праці медиків у країнах Європи, які наразі дуже заінтересовані у залученні українських медичних кадрів, — у десятки разів більша. Про це заявив міністр охорони здоров’я України Максим Степанов.

«У мене запитання: чому Польща цінує наших українських медиків набагато більше, ніж Україна? У чому парадокс? Зарплата медика в Україні — на рівні виплат по безробіттю. Зарплата лікаря в Польщі — близько 2,5 тис. євро. Чому безпеку і життя українців ми цінуємо менше?» — зазначив очільник МОЗ.

М. Степанов підкреслив, що сьогодні  у Верховній Раді України відбудеться голосування за проєкт Закону про Державний бюджет України на 2021 рік. Міністр закликав народних депутатів ухвалити бюджетний запит МОЗ на 2021 рік у повному обсязі та забезпечити медикам підвищення заробітних плат.

«Вже сьогодні ми зрозуміємо, чи в пріоритеті для народних обранців наше з вами здоров’я і чи цінується праця медпрацівників. За останній рік ми чули багато слів подяки лікарям за ту боротьбу за наше життя, яку вони ведуть кожного дня. Дуже цікаво, чи відповідатимуть ці слова реальним справам. Я звертаюся до народних депутатів: прийміть важливе та виважене рішення», — заявив М. Степанов.

Зазначимо, що зараз середня заробітна плата лікаря становить приблизно 9 тис. грн, 7 тис. грн — середнього медичного персоналу і 5 тис. грн — молодшого медперсоналу.  Очільник МОЗ наголосив, що вкрай низькі виплати медпрацівникам ставлять медичну систему України під загрозу існування.

«Я дуже добре усвідомлюю і хочу, щоб це усвідомив кожен. Навіть тисяча сучасних лікарень будуть нам непотрібні. Адже біля найновітнішого обладнання, біля ліжок із киснем і монітором може не бути медичних працівників. Це не апокаліптичний фільм, це може стати реальністю в нашій країні. Підвищення заробітної плати лікарям — це питання національної безпеки», — наголосив М. Степанов.

Нагадаємо, що справедливі заробітні плати медичних працівників, згідно з розрахунками МОЗ України, повинні починатися з 23 тис. грн — для лікарів, з 17 тис. грн — для середнього медичного персоналу та з 12 тис. грн — для молодшого медперсоналу. Тому у своєму бюджетному запиті на 2021 рік Міністерство заклало видатки на медицину у розмірі 296 млрд грн, зокрема на Програму медичних гарантій — 225 млрд грн. Ця сума дозволить встановити реальні тарифи за надання медичної допомоги та суттєво підвищити зарплати працівникам системи охорони здоров’я. Але проєкт Держбюджету, поданий Кабінетом Міністрів у Верховну Раду, не передбачає належного підвищення заробітної плати медичним працівникам.

Пресслужба «Українського медичного часопису»