COVID-19: затверджено зміни у стандарті медичної допомоги

14 грудня 2020 о 15:15
5433
Спеціальності :

Міністерство охорони здоров’я (МОЗ) України своїм наказом від 10.11.2020 р. № 2868 затвердило  Зміну до Стандартів медичної допомоги «Коронавірусна хвороба (COVID-19)», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 28 березня 2020 року № 722 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 17 вересня 2020 року № 2122), що додаються.

Контроль за виконанням цього наказу покладено на заступника міністра охорони здоров’я України — головного державного санітарного лікаря стУкраїни В. Ляшка.

Коментар Максима Степанова

М. Степанов роповів про проведення тестувань. Значно розширено коло осіб, які зможуть безоплатно пройти дослідження на COVID-19. Зокрема, ПЛР-тестування проводитиметься усім особам як із симптомами коронавірусної хвороби, так і з ознаками будь-якого іншого респіраторного захворювання.

Окрім того, особам із симптомами респіраторного захворювання проводитимуть швидкі тести на антиген. Позитивний результат такого тестування, згідно з рекомендаціями виробників експрес-тестів, потребуватиме підтвердження методом ПЛР. Експрес-тести на антиген будуть проводити також у разі планових госпіталізацій та контактним із хворими на COVID-19 особам. МОЗ України планує здійснювати не менше ніж 1 млн експрес-тестів на антиген.

Відповідальність лабораторій

Очільник МОЗ доручив розробити чіткий алгоритм проведення досліджень на COVID-19 та оприлюднити його на початку наступного тижня. Наразі потужності лабораторій, які знаходяться в підпорядкуванні МОЗ України, використовуються не в повному обсязі, оскільки зменшилася кількість людей, які звертаються за тестуванням.

Оновлений стандарт

МОЗ України оновило стандарт надання медичної допомоги при коронавірусній хворобі в частині проведення тестувань. Буде значно розширено коло осіб, які зможуть безоплатно пройти дослідження на COVID-19. Зокрема, ПЛР-тестування буде проводитись усім особам як із симптомами коронавірусної хвороби, так і з ознаками будь-якого іншого респіраторного захворювання.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr