артеріальна гіпертензія
10 грудня 2020

Просвітницька медична діяльність і здоровʼя українців

У Києві при ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені М.Д. Стражеска» НАМН України» відкрився перший в Україні кабінет для освіти та консультацій пацієнтів із використанням цифрових технологій, який знаходиться в поліклініці Інституту. Мета створення такого центру — надавати пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями надійну і перевірену освітню інформацію про їхні захворювання. Ідея проєкту виникла як відповідь на результати останніх наукових досліджень (Guidelines, 2018), що доводять зв’язок між дотриманням пацієнтом рекомендацій лікаря та запобіганням життєво небезпечним ускладненням серцево-судинних захворювань (ССЗ) та зниженням ризику смертності від них. Такі проєкти уже реалізовані у США і мають доведену ефективність. Результати дослідження компанії Ochsner Health Systemʼs, 2019 р. свідчать, що після відвідання такого кабінету прихильність до лікування у пацієнтів зростала на 16%. Водночас у пацієнтів спостерігали покращення контролю артеріального тиску і цукрового діабету, а також зниження ризику повторної госпіталізації з приводу серцевої недостатності на 44%. Незважаючи на те що під час візиту до лікаря пацієнт отримує необхідну інформацію про призначене лікування, корекцію способу життя і необхідність регулярного вимірювання показників, часто у пацієнта залишаються запитання. У кабінеті пацієнти зможуть отримати більше інформації про серцево-судинні захворювання, зміну способу життя, подивитися навчальні відео про те, як правильно вимірювати артеріальний тиск, пульс та навчитися це робити правильно на практиці з допомогою медичного працівника.

Кабінет в Інституті розрахований на обслуговування пацієнтів поліклініки та стаціонарного відділення і спрямований насамперед допомогти людям із такими захворюваннями, як артеріальна гіпертензія та ішемічна хвороба серця — найпоширенішими захворюваннями серцево-судинної системи в Україні та у світі. Зокрема,  згідно зі статистикою ВООЗ, протягом останніх 15 років ССЗ залишаються причиною смерті № 1 у світі, забираючи життя понад 17,9 млн пацієнтів щороку. В Україні ж лише за І півріччя 2020 р. від ССЗ померли майже 200 тис. осіб, згідно із даними Державної служби статистики України. Кабінет для пацієнтів — це перший в Україні освітній проєкт Всеукраїнської асоціації кардіологів України за інформаційної підтримки фармацевтичної компанії Servier, створений з урахуванням рекомендацій Європейського товариства кардіологів щодо підвищення прихильності пацієнтів до лікування. Наразі пацієнти можуть безкоштовно відвідати кабінет під час проходження лікування в Інституті. Згодом у межах цього проєкту планується відкриття таких кабінетів у найбільших лікарнях України. Крім того, розробляється освітня сторінка на сайті Інституту для тих, хто не може відвідати кабінет. На сторінці будуть доступні освітні матеріали, загальні рекомендації щодо дієти, фізичної активності та здорового способу життя тощо. «Відкриття кабінету — це наша соціальна місія та важливий крок на шляху навчання пацієнтів, поліпшення прихильності до лікування і ефективності терапії», — коментує подію директор ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені М.Д. Стражеска» НАМН України» академік Володимир Коваленко.

Крім освітньої складової, кабінет передбачає присутність медичного працівника, який може відповісти на запитання, показати, як правильно вимірювати тиск, або ж допомогти встановити на телефон спеціальні мобільні додатки «Мій контроль тиску» і «Стенокардія під контролем». Зазначені кардіологічні мобільні додатки допомагають контролювати показники артеріального тиску в домашніх умовах, відстежувати напади стенокардії і за необхідності — направляти результати лікарю для консультації, щоб він оцінив стан здоровʼя пацієнта дистанційно. Тобто це сучасний дистанційний моніторинг пацієнтів та забезпечення взаємодії лікар – пацієнт. Дослідження демонструють, що використання таких додатків позитивно впливає на прихильність і контроль артеріального тиску. Зокрема, 51% пацієнтів досягли цільового артеріального тиску 130/80 мм рт. ст. проти 31% у контрольній групі.

ДОВІДКА. ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені М.Д. Стражеска» НАМН України»

ДУ «ННЦ «Інститут кардіології імені М.Д. Стражеска» НАМН України» (заснований у 1936 р.) — це провідний науковий центр, діяльність якого зосереджена на вирішенні актуальних проблем сучасної кардіології. Співробітники Інституту працюють над вивченням патогенетичних механізмів розвитку ішемічної хвороби серця, артеріальної гіпертензії та інших найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи. На сьогодні розроблені заходи і вдосконалені методи їх діагностики, лікування та профілактики. Велика увага приділяється створенню оптимальних методів боротьби з такими життєво важливими формами захворювань та їх ускладненнями, як стенокардія, інфаркт міокарда, кардіоміопатія, гіпертонічний криз, порушення серцевого ритму, серцева недостатність. В Інституті щороку проходять лікування близько 10 тис. пацієнтів та отримують висококваліфіковані консультації близько 30 тисяч.

За матеріалами Servier в Україні

Олександр Осадчий