Працювати за безцінь або емігрувати за кордон: нелегкий вибір українських лікарів

7 грудня 2020 о 14:27
8346

Міністр охорони здоров’я Максим Степанов 4 грудня 2020 р. під час виступу у Верховній Раді України закликав народних депутатів не ставити лікарів перед вибором — працювати за безцінь в Україні або емігрувати за кордон.

Європа чекає на українських лікарів

«Польща відмінила нострифікацію дипломів українським медикам. Тепер вони можуть безперешкодно туди поїхати і працювати. Їх там чекають. І якщо ми не підвищимо їм зарплати — повірте, вони всі поїдуть за кордон», — заявив М. Степанов.

Зарплата медиків — одна з найнижчих

Міністр також підкреслив, що зараз вітчизняні лікарі отримують заробітні плати на рівні виплат по безробіттю.

«Це соромно! У лікарів вже немає сил терпіти. Вони хотіли б вийти та сказати про це. Але вони не можуть, бо якщо вони залишать пацієнтів і прийдуть під Верховну Раду — десятки тисяч життів опиняться під загрозою. Вони не можуть, бо давали клятву. І 29 років українські політики користуються їхньою вірністю клятві та відповідальністю перед українським народом», — наголосив міністр охорони здоров’я.

Якими мають бути мінімальні зарплати медиків

За словами очільника МОЗ, обов’язок держави забезпечити медикам нормальні умови для праці та життя, для цього необхідне підвищення заробітних плат лікарям на рівні 23 000 грн, середньому медичному персоналу — 17 000 грн та молодшому медичному персоналу — 12 000 грн.

«Це те, що було обіцяно медикам, і вони розраховують на нас. Ми не можемо їх підвести, бо вони нас не підводять. Тому я дуже прошу уможливити ці зарплати в бюджеті. Це наш обов’язок перед пів мільйоном медичних працівників. Це не абстрактні цифри для абстрактних людей», — підсумував М. Степанов.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz, gov.ua