Планова вакцинація та антибіотики при COVID-19: коментар Віктора Ляшка

1 грудня 2020 о 12:53
3347

Процедура вакцинації в Україні регулюється чинним законодавством. Зокрема, згідно зі статтею 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», профілактичні щеплення проти дифтерії, кашлюка, кору, поліомієліту, правця, туберкульозу є обов’язковими і внесені до календаря щеплень. На цьому наголосив під час брифінгу 30 листопада 2020 р. Віктор Ляшко, заступник міністра охорони здоров’я — головний державний санітарний лікар України.

Краснуха, епідемічний паротит, гепатит В та Hib-інфекція додані до календаря щеплень на підставі Закону України «Про затвердження Загальнодержавної програми імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2009–2015 роки».

Згідно з нововведеннями, передбаченими законопроєктом від 22.09.2020 р.  № 4142 «Про систему громадського здоров’я», до 10 визначених на сьогодні інфекційних хвороб додається пневмококова інфекція. На законодавчому рівні врегульовується питання презумпції згоди на проведення профілактичних щеплень: у разі прийняття законопроєкту необхідною умовою відмови від щеплень стане написання відповідної заяви. У такому разі всі ризики внаслідок відсутності щеплень у дітей будуть покладені на батьків.

Про небезпеку вакцинокерованих інфекцій

Також В. Ляшко зазначив, що щогодини у світі помирають від кору 15 осіб. Вакцинація проти цієї хвороби допомагає вберегти здоров’я 2,7 млн людей щороку. Щеплення не дають захворіти 2 млн людей на правець та 1 млн — на кашлюк щороку. Саме завдяки вакцинації вдалося повністю ліквідувати віспу і частково — поліомієліт.

Захворюваність на COVID-19 у навчальних закладах та призначення антибіотиків

Наразі в Україні на коронавірусну хворобу захворіли 5 195 учнів (з 1 вересня — майже 12 тис. учнів) та 9 600 вчителів (з 1 вересня — 24 496 вчителів). На самоізоляції перебуває 4 741 клас: понад 121 тис. учнів та понад 7 800 вчителів. Дистанційно працює 591 школа.

Головний державний санітарний лікар України наголосив, що COVID-19, як і будь-яка інша вірусна інфекція, не є прямим показанням до застосування антибіотиків. Під час пандемії спостерігається значне зростання продажу антибактеріальних препаратів та збільшення їх обігу у лікарнях. Проте призначення антибактеріальної терапії в пацієнтів із COVID-19 виправдане лише за наявності переконливих доказів наявності бактеріальної інфекції у пацієнта.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr/