Рання діагностика новоутворень у ПМГ-2021

30 листопада 2020 о 17:02
538

У Національній службі здоров’я України (НСЗУ) відбулося друге засідання Робочої групи медичних експертів за напрямом «Ендоскопічні дослідження для ранньої діагностики новоутворень». Серед фахівців Робочої групи — заступник головного лікаря «Феофанії», кандидат медичних наук, лікар-ендоскопіст Анатолій Грушецький, генеральний директор Херсонської міської лікарні імені Є.Є. Карабелеша Алла Малицька, завідувач  відділення ендоскопії та малоінвазивної хірургії клініки «Оберіг», кандидат медичних наук Владислав Яковенко, завідувач Центру високоспеціалізованої ендоскопічної діагностики Вінницької обласної лікарні імені М.І. Пирогова Ярослав Радьога та ін.

За результатами засідання експерти прийняли Проєкт специфікацій та умов закупівлі за пакетами «Гістероскопія (діагностична/з ендоскопічною маніпуляцією)», «Бронхоскопія (діагностична/з ендоскопічною маніпуляцією)», «Езофагогастродуоденоскопія (діагностична/з ендоскопічною маніпуляцією)», «Колоноскопія (діагностична/з ендоскопічною маніпуляцією)», «Цистоскопія (діагностична/з ендоскопічною маніпуляцією)».

Рекомендації медичних експертів

Рекомендації стосуються, зокрема, зниження віку пацієнта, якому призначаються ендоскопічні дослідження, та кадрового забезпечення (прийнято рішення додати медичну сестру).

Коментар Світлани Дудник

Як зазначила голова Робочої групи за напрямом «Ендоскопічні дослідження для ранньої діагностики новоутворень» кандидат медичних наук Світлана Дудник, ендоскопічні обстеження для ранньої діагностики новоутворень у Програмі медичних гарантій у наступному році залишаться пріоритетним напрямком. Серед нових пропозицій до умов та специфікацій — наявність додаткового медичного персоналу, зменшення віку пацієнта для направлення на діагностику, наявність медичного обладнання для анестезіологічного супроводу зазначених досліджень.

«Ще одне нововведення: підставою для надання таких послуг буде направлення не лише лікаря первинки, з яким пацієнт уклав декларацію, чи лікуючого лікаря іншої спеціальності, а й спеціаліста будь-якого закладу охорони здоров’я, незалежно від того, чи він законтрактований із НСЗУ. Це розширить доступність ранньої діагностики раку.

У вимогах також передбачене обов’язкове обстеження пацієнта напередодні ендоскопічних втручань. Йдеться про необхідність огляду та консультації пацієнта лікарем-анестезіологом та лікарем-ендоскопістом, аби запобігти ймовірним ускладненням під час процедури, уточнити тактику проведення дослідження. Усе це — за наявності у пацієнта результатів стандартних обстежень, які чітко визначені стандартами та протоколами», — підкреслила С. Дудник

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, що надаються за Програмою медичних гарантій-2021.

У складі робочих груп — лікарі, представники МОЗ України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У Програмі медичних гарантій-2021 — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування пацієнтів із COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua