Психіатрична допомога у ПМГ-2021

30 листопада 2020 о 14:00
564

Формування індивідуальної програми лікування та реабілітації у співпраці із пацієнтом, обов’язкове знеболення під час усіх діагностичних та лікувальних процедур, які потребують анестезіологічного супроводу, та цілодобовий доступ до знеболювальних препаратів — про це йшлося на засіданні Робочої групи експертів з питань розробки проєктів специфікацій та умов закупівлі медичних послуг за Програмою медичних гарантій-2021 за напрямом «Психіатрична допомога».

Хто брав участь у засіданні

Учасники Робочої групи — провідні фахівці з психіатрії, керівники закладів з надання психіатричної допомоги, представники ВООЗ — обговорили пропозиції для проєктів специфікацій за пакетом «Стаціонарна психіатрична допомога» та за новим пакетом «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами».

Серед членів Робочої групи — Директор Інституту психіатрії Київського національного університету імені Тараса Шевченка, віцепрезидент ГО «Асоціація психіатрів України» Ірина Пінчук, Генеральний директор Київського обласного психіатрично-наркологічного медичного об’єднання Геннадій Зільберблат, директор Інституту неврології, психіатрії та наркології Ігор Лінський, директор Київської клінічної лікарні «Психіатрія» Мішиєв В’ячеслав Данилович.

Питання до обговорення

На другому засіданні фахівці обговорили питання щодо забезпечення надання психіатричної допомоги на стаціонарному етапі, зокрема:

  • cвоєчасного знеболення на всіх етапах діагностики та лікування (обов’язкове анестезіологічне забезпечення під час виконання всіх інвазивних діагностичних та інших лікувальних процедур, які цього вимагають);
  • цілодобового доступу до ненаркотичних та наркотичних знеболювальних засобів;
  • наявності фахівця із соціальної роботи та (або) соціального працівника та (або) соціального працівника — щонайменше одна особа (зокрема за рахунок місцевих бюджетів та коштів інших програм центрального бюджету).

Щодо надання психіатричної допомоги мобільними мультидисциплінарними командами, під час другого засідання робочої групи обговорили такі питання:

  • взаємодії, за згодою пацієнта, з метою оцінки соматичного та психічного стану з лікарем первинної медичної допомоги (лікарем загальної практики — сімейної медицини, терапевтом, педіатром), з яким пацієнт уклав декларацію про вибір лікаря, а також із лікарем-психіатром на амбулаторному рівні надання медичної допомоги;
  • формування індивідуальної програми лікування та реабілітації на основі отриманих результатів психіатричного огляду у співпраці із пацієнтом та/або його законним представником тощо.

Як зазначила голова Робочої групи за напрямом за напрямом «Психіатрична допомога», кандидат медичних наук Світлана Дудник, одна з цілей трансформації системи охорони здоров’я — продуктивні зміни в системі психіатричної допомоги в Україні. Тому з 1 квітня 2020 р. медзаклади, які надають психіатричну допомогу, почали працювати за договором з НСЗУ. Такі заклади можуть лікувати пацієнта у стаціонарі, а також надавати допомогу амбулаторно, якщо стан людини дозволяє це робити. Це означає, що зникає мотивація не виписувати пацієнта зі стаціонару без медичних показань, адже зайняте ліжко більше не оплачується.

«Вектор руху у трансформації психіатричної допомоги — поліпшити якість та доступність послуг. Щоб наблизити психіатричну допомогу до пацієнта, у 2021 р. НСЗУ запропонує медзакладам укласти договір на новий пакет «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами».

Після завершення гострого перебігу хвороби пацієнти можуть продовжувати лікування амбулаторно. І наступного року ми пропонуємо дати таку можливість цим пацієнтам. За потреби мобільна мультидисциплінарна команда приїде до пацієнта і надасть йому допомогу вдома», — наголосила С. Дудник.

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, що надаються за Програмою медичних гарантій-2021.

У складі робочих груп — лікарі, представники МОЗ України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У Програмі медичних гарантій-2021 — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування пацієнтів із COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua