Скільки заробляють медики з початку медичної реформи

30 листопада 2020 о 12:59
19785

З 1 квітня 2020 р. в Україні змінився принцип фінансування для закладів спеціалізованої медичної допомоги. Лікарні уклали договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) і почали працювати за Програмою медичних гарантій. Про це нагадали 30 листопада 2020 р. під час брифінгу НСЗУ. У відомстві підкреслили, що медичні заклади отримують гроші за послугу, яку надали пацієнту, а не просто за наявність ліжок. Відповідно, для закладу з’явилася мотивація бути привабливим для пацієнта, щоб надавати більше послуг, бо за пацієнтом приходять гроші.

Свобода управлінських рішень

Аби конкурувати за пацієнта, лікарні отримали свободу управлінських рішень. Заклади, які підписали договір із НСЗУ, стали автономізованими, тобто незалежними суб’єктами господарювання.

Середньомісячні витрати на оплату праці

Завдяки фінансовій звітності, яку надають  лікарні, можна назвати середньомісячні витрати на оплату праці працівників спеціалізованої ланки. За квітень–вересень середньомісячні витрати на оплату праці до відрахування податків  у закладах, які надають спеціалізовану медичну допомогу, становлять:

  • керівники закладів — 23,5 тис. грн;
  • лікарі — майже 9 тис. грн;
  • середній медперсонал — 7,5 тис. грн;
  • молодший медперсонал — 6,1 тис. грн.

Приклади регіонів

Найвищі середньомісячні витрати на оплату праці лікарів спеціалізованої медичної допомоги зафіксовані у Луганській області — 10,8 тис. грн та Києві — 10,4 тис. грн. Найнижчі — в Одеській області — 7,3 тис. грн, Рівненській — 7,5 тис. грн та Хмельницькій — 7,8 тис. грн.

Проте є випадки, коли витрати на оплату праці лікаря в одній із лікарень прифронтової зони становлять в середньому 73 тис. грн. Адміністрація підняла зарплати, щоб утримати фахівців.

Ще декілька прикладів: Хмельницька інфекційна лікарня — середні витрати на оплату праці лікаря там становлять 40,5 тис. грн, Одеський обласний клінічний медичний центр — 24,8 тис. грн, Полтавська обласна інфекційна клінічна лікарня — 24,6 тис. гривень.

Хто вирішує, скільки коштів отримає лікар

НСЗУ не має жодного впливу на розміри зарплат у лікарнях, а оплачує надані медичні послуги згідно зі звітами про їх надання та з договором. Відтепер фінансова мотивація повністю у компетенції керівників медичних закладів. І від стратегії розвитку, яку вони виберуть, та спроможності скласти реальний фінансовий план і виконати його, залежить успішність лікарні та зарплати працівників.

Є приклади, коли завдяки реформі виплати закладу зросли у 5 разів, а зарплати залишилися на рівні нижче середнього для цього регіону. Або коли заклад тримає на депозиті значні суми, тоді як працівники і далі отримують невисокі зарплати. 1 263 заклади — це 57% загальної кількості тих, що уклали договір з НСЗУ, прозвітували, що мають на своєму рахунку залишок понад 1 млн грн.

Розмір зарплат, премій, інша фінансова мотивація, що раніше регламентувалася різними постановами, зараз стала відповідальністю адміністрації лікарні. Тепер розмір зарплати визначається лише колективним договором, який укладають працівники закладу і керівник. Медики мають повне право користуватися цим інструментом і не підписувати колективний договір формально. Адже цей документ дає лікарям та медичним працівникам можливість відстояти право на гідні умови праці та достойну зарплату.

Первинна ланка

Щодо первинної ланки, яка почала працювати за новою системою фінансування ще у липні 2018 р., то середньомісячні витрати на оплату праці тут значно більші. За січень–вересень 2020 р. вони становили:

  • керівники — 24,9 тис. грн;
  • лікарі — 15 тис. грн;
  • середній медичний персонал — 8,4 тис. грн;
  • молодший медперсонал — 4,6 тис. грн.

Так, у Центрі первинної допомоги Бобринецького району Кіровоградської області середні витрати на оплату праці  лікаря становлять 60,1 тис. грн, а у Костянтинівському районному центрі первинної допомоги на Донеччині — 55,3 тис. грн.

Екстрена медична допомога

Щодо екстреної медичної допомоги, то середньомісячні витрати на оплату праці тут значно більші. Це пов’язано також з обов’язковими доплатами фахівцям, які працюють із підозрою або підтвердженим випадком коронавірусної хвороби. За квітень–вересень 2020 р. вони становили:

  • керівники — 28,8 тис. грн;
  • лікарі — 18 тис. грн;
  • середній медичний персонал — 14,9 тис. грн;
  • молодший медичний персонал — 7,8 тис. грн.

Згідно з даними електронної системи охорони здоров’я, з квітня 2020 р. звільнилися трохи більше 5 тис. лікарів спеціалізованої ланки. Також система зареєструвала понад 1 тис. нових фахівців. Трансформація системи виявила прогалини на медичному ринку праці та створила попит на нові спеціальності.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами nszu.gov.ua