МОЗ здійснює позапланові перевірки лікарень

30 листопада 2020 о 11:58
6786

За минулий тиждень в Україні виявлено 96 936 випадків захворювання на COVID-19, що майже на 7 тис. більше ніж на позаминулому тижні. Госпіталізовано 11 606 осіб, що на 1 тис. більше, порівнюючи з тижнем раніше. Ситуація з поширенням коронавірусної хвороби залишається напруженою. На цьому акцентував увагу Максим Степанов, міністр охорони здоров’я України, під час ранкового брифінгу 30 листопада 2020 р.

Зазначено, що на сьогодні Україна знаходиться на 29-му місці в Європі за рівнем смертності від COVID-19, який становить 280 осіб на 1 млн населення. У Польщі цей показник — 450 осіб, у Франції — 801 особа, у Великобританії — 856 осіб на 1 млн населення.

Раптові перевірки медичних закладів

Також очільник МОЗ України повідомив що у неділю, 29 листопада 2020 р., керівництво МОЗ без попередження провело перевірки лікарень в регіонах. Міністр відвідав Житомирщину, його заступники — Черкаську та Київську області. МОЗ проводитиме раптові перевірки медичних закладів країни регулярно.

Попередні результати вчорашньої поїздки свідчать про те, що ситуація у медичних закладах відрізняється залежно від їхніх власників та керівників. Наприклад, Житомирська міська лікарня № 1 та Міська лікарня № 2 імені В.П. Павлусенка Житомирської міської ради забезпечені киснем, мають вільні ліжка, пацієнти не мають проблем із госпіталізацією, не докуповують ліків, персоналу виплачуються всі надбавки.

Можливе звільнення керівництва лікарень

Натомість у Житомирській обласній клінічній лікарні імені О. Ф. Гербачевського виявлено невідповідність поданих даних щодо наявності вільних ліжок із киснем. Замість заявлених 117 вільних ліжко-місць насправді було лише 66. Очільник МОЗ не виключає, що за результатами перевірки він звертатиметься до місцевих органів влади, яким підпорядковуються медичні заклади в регіонах, з ініціативою щодо звільнення керівництва деяких лікарень.

МОЗ продовжить боротьбу за збільшення фінансування медицини

Вкотре М. Степанов зупинився і на темі поданого МОЗ бюджетного запиту на 2021 рік, який  передбачає, що зарплата лікаря у наступному році становитиме 23 тис. грн, середнього медперсоналу — 17 тис. грн, молодшого медперсоналу — 12 тис. грн. Проте у редакції держбюджету, яку Кабінет Міністрів подав на розгляд Верховної Ради, кошти на підвищення зарплат медикам не передбачені. Саме тому М. Степанов не голосував за цей проєкт бюджету. МОЗ України продовжить боротьбу за фінансування медицини у наступному році на розрахованому міністерством рівні.

Розрахунки бюджетних видатків на медицину здійснювалися з урахуванням реальної вартості лікування того чи іншого захворювання та достойної зарплати медичного персоналу. Якщо не змінити ситуацію з фінансуванням галузі, то Україну очікує подальший відтік кадрів. Зарплати медиків є найнижчими в країні.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/moz.ukr