Електронні лікарняні запрацюють у 2021 р.

26 листопада 2020 о 11:54
690

Запуск е-лікарняних дозволить не лише скасувати лікарняний як паперову довідку, що є елементом бюрократії, а й заощаджувати час лікарів та пацієнтів. Крім цього, це можливість швидко та ефективно оплачувати лікарняні без фізичних контактів, гарантувати обґрунтованість виплат та економити державні кошти.

Про це 20 листопада 2020 р. розповів Віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров в ефірі одного з національних телеканалів

Чи потрібно буде дублювати лікарняні у паперовому вигляді

Однією з можливих проблем запровадження е-лікарняних називають необхідність дублювати документи у цифровому та паперовому вигляді.

«Це не так: електронні лікарняні будуть одразу в електронному вигляді, нічого дублювати не потрібно. Це буде звичайна форма в онлайн-системі, заповнення якої займатиме кілька хвилин. Після цього підписаний електронним підписом документ автоматично надсилатиметься до  інших державних органів для виплат», — підкреслив М. Федоров.

Необхідно інтегрувати ЕСОЗ із системою Пенсійного фонду України  і Фонду соціального страхування України. 

Для запровадження електронних лікарняних Міністерство цифрової трансформації спільно з Міністерством охорони здоров’я повністю перебудовують процес отримання лікарняного. Запуск стане можливим завдяки повноцінній інтеграції електронної системи охорони здоров’я (ЕСОЗ) із системою Пенсійного фонду України  і Фонду соціального страхування України.

Розширення покриття інтернетом

Для того щоб революційні медичні послуги стали доступними для всіх українців, Міністерство цифрової трансформації активно працює над підключенням до інтернету  95% населених пунктів та їхніх соціальних об’єктів.

Наразі до оптичного (фіксованого) інтернету не підключено 37% лікарень України. У 2021 р. Мінцифра планує підключити близько 10 тис. соціальних об’єктів: шкіл, лікарень, бібліотек, які знаходяться у 5 тис. сіл, де проживають майже 2,5 млн громадян.

На минулому тижні Кабінет Міністрів України підтримав пропозицію Мінцифри — закласти у бюджет на 2021 рік 850 млн грн на підключення соціальних об’єктів до високошвидкісного інтернету у населених пунктах, зокрема у сільській місцевості.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами thedigital.gov.ua, фото – Мінцифри