МОЗ розробило механізм дистанційного укладання декларації з лікарем первинки

26 листопада 2020 о 11:29
975

Міністерством охорони здоров’я України на громадське обговорення пропонується проєкт наказу Міністерства охорони здоров’я України «Про затвердження Змін до Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу» (далі — проєкт акта).

Проєкт акта розроблено Міністерством охорони здоров’я України з метою уточнення механізму подання декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу (далі — декларація) самостійно через електронну систему охорони здоров’я (далі — ЕСОЗ) та тимчасово через засоби телекомунікаційного зв’язку (дистанційно) з урахуванням необхідності вжиття заходів, спрямованих на запобігання, виникнення і поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (далі — COVID-19).

Проблема, яка потребує розв’язання

Закон України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» заклав основи медичної реформи в Україні та передбачив створення ЕСОЗ.

Кабінет Міністрів України Постановою від 25 квітня 2018 року № 411 затвердив Порядок функціонування ЕСОЗ, який визначає механізм функціонування ЕСОЗ та її компонентів, реєстрації користувачів, внесення та обміну інформацією і документами в системі.

Зазначеною Постановою Кабінету Міністрів України визначено право пацієнта подавати декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу (далі — декларація), через систему відповідно до встановленого Міністерством охорони здоров’я України порядку.

Наразі Наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 березня 2018 року № 503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21 березня 2018 року за № 347/31799, передбачено можливість та механізм самостійного подання декларації, але фактично такий функціонал досі не був впроваджений.

На виконання Указу Президента України від 29 липня 2019 року № 558 «Про деякі заходи щодо поліпшення доступу фізичних та юридичних осіб до електронних послуг» та Указу Президента України від 8 листопада 2019 року № 837 «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави» Міністерством охорони здоров’я України опрацьовано можливість поетапного забезпечення реалізації доступу пацієнта до електронних сервісів ЕСОЗ.

З урахуванням розвитку державних цифрових сервісів та виявленням додаткових технічних можливостей після запуску інтегрованої системи електронної ідентифікації чинні норми, які регламентують порядок самостійної подачі пацієнтом декларації через ЕСОЗ, потребують зміни.

Окрім цього, з метою підвищення ефективності протиепідемічних заходів для протидії поширенню на території України COVID-19 існує потреба нормативно-правового врегулювання питання уточнення механізму подання декларації щодо тимчасової подачі декларацій через засоби телекомунікаційного зв’язку (дистанційно).

Суть проєкту акта

Проєктом наказу пропонується затвердити зміни Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, затвердженого наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 березня 2018 року № 503, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 21 березня 2018 року за № 347/31799, щодо:

>
  • визначення, що подання пацієнтом (його законним представником) декларації самостійно через ЕСОЗ здійснюється після електронної ідентифікації та автентифікації користувачів, з використанням інтегрованої системи електронної ідентифікації;
  • у цьому разі надавачі первинної медичної допомоги (ПМД) не мають права вимагати у пацієнтів (їх законних представників) подання декларації в паперовій формі;
  • встановлення на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню COVID-19 та протягом 30 днів з дня його відміни, того, що пацієнт (його законний представник) має право подати декларацію шляхом звернення до уповноваженої особи надавача ПМД через засоби телекомунікаційного зв’язку (дистанційно) без необхідності відвідування надавача ПМД;
  • пацієнт (його законний представник) у разі подання Декларації через засоби телекомунікаційного зв’язку (дистанційно) надсилає фотокопію документів, що зазначені в підпункті 2 пункту 3 розділу ІІІ цього Порядку, уповноваженій особі надавача ПМД засобами телекомунікаційного зв’язку з подальшим зобов’язанням підписати Декларацію в паперовій формі при відвідуванні надавача ПМД (під час першого візиту до лікаря); визначення, що пацієнт (його законний представник) вибирає зручний для нього спосіб передачі інформації та документів уповноваженій особі ПМД для подання Декларації, узгодивши його з нею.
  • Куди надавати пропозиції

    Пропозиції та зауваження щодо проєкту акта просимо надсилати протягом 15 днів з дати публікації на адресу МОЗ України у письмовому або електронному вигляді у формі порівняльної таблиці, що додається за адресою: вул. Михайла Грушевського, 7, м. Київ, 01601, Директорат з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров’я, тел.: (044) 253-33-31 (e-mail: [email protected]).

    Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

    Пресслужба «Українського медичного часопису» за матеріалами moz.gov.ua