Лікування цукрового діабету у ПМГ-2021

26 листопада 2020 о 10:52
519

25 листопада 2020 р. у Національній службі здоров’я України (НСЗУ) відбулося засідання Робочої групи з питань розробки пропозицій для забезпечення формування державної політики у сфері державних фінансових гарантій розширення переліку лікарських засобів, що підлягають реімбурсації, за напрямом «Лікування інсулінозалежного та нецукрового діабету».

Хто брав участь у обговоренні

Обговорення теми відбулося за участю представників Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) України, НСЗУ, провідних ендокринологів, керівників медичних закладів, представників громадських та пацієнтських організацій. Серед них, зокрема керівник відділу діабетології, доктор медичних наук, старший науковий співробітник Інституту ендокринології та обміну речовин імені В.П. Комісаренка Любов Соколова, завідувач відділення ендокринології «Охматдиту», кандидат медичних наук Наталія Погадаєва, директор Вінницького обласного клінічного високоспеціалізованого ендокринологічного центру Пилип Прудиус, завідувач ендокринологічного відділення Житомирсьої обласної лікарні імені О.Ф. Гербачевського, лікар-ендокринолог вищої категорії Вікторія Стаховська, голова ради  ГО «Українська діабетична федерація»Валентина Очеретенко, інші фахівці галузі ендокринології.

Пропозиції медичних експертів

Члени Робочої групи, зокрема внесли пропозиції щодо зміни переліку категорій хворих на діабет для відшкодування вартості препаратів інсуліну і продовжать роботу над цим питанням. Головна мета засідання — створення ефективної системи відшкодування препаратів інсуліну, для того щоб усі пацієнти мали доступ до життєво необхідних ліків протягом року.

Ця робота є частиною підготовки до переведення адміністрування програми реімбурсації препаратів інсуліну у Програму медичних гарантій-2021 НСЗУ стане єдиним платником за програмою, рецепт буде винятково електронним. Усі учасники процесу користуватимуться тими перевагами, які надає єдиний платник НСЗУ, як це зараз відбувається з програмою реімбурсації «Доступні ліки».

Коментар Світлани Дудник

Голова Робочої групи за напрямом лікування інсулінозалежного та нецукрового діабету, кандидат медичних наук С. Дудник зазначила, що проблема захворюваності на діабет в Україні є вкрай актуальною.

«Кількість інсулінозалежних пацієнтів щороку зростає і становить вже близько 200 тис. осіб. НСЗУ приділяє хворим з діабетом особливу увагу. На сьогодні до програми «Доступні ліки» включено 48 лікарських засобів для лікування пацієнтів із діабетом 2-го типу. З них — 17 можна отримати безоплатно, решту (31 лікарський засіб) — з доплатою. Отримати ці ліки можна в аптеці за електронним рецептом лікаря, з яким укладено декларацію. З початку поточного року лікарі виписали понад 2 млн е-рецептів на ліки від діабету 2-го типу за програмою «Доступні ліки», 1,9 млн з цих рецептів вже погашено. Майже 487 тис. пацієнтів з діабетом 2-го типу отримали необхідні їм ліки в аптеці.

Пацієнти з діабетом 1-го типу потребують інсулінотерапії. Програму забезпечення інсулінами на сьогодні адмініструє МОЗ України», — наголосила С. Дудник.

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, що надаються за Програмою медичних гарантій-2021.

У складі робочих груп — лікарі, представники МОЗ України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У Програмі медичних гарантій-2021 — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування пацієнтів із COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua