Гострий інфаркт міокарда у ПМГ-2021

24 листопада 2020 о 11:52
771

Проведення додаткових лабораторних та інструментальних досліджень, термінові консультації з лікарями інших спеціальностей, зокрема телемедичних, та надання послуг з медичної реабілітації в гострий період — про це йшлося на першому засіданнi Робочої групи медичних експертів за Програмою медичних гарантій у 2021 році за напрямом лікування гострого інфаркту міокарда.

Учасники засідання — науковці, провідні лікарі — кардіологи, керівники закладів та лікувальних відділень, що надають медичні послуги пацієнтам з інфарктом та представники пацієнтських організацій — обговорили та прийняли проміжні рішення до пакета «Медична допомога при гострому інфаркті міокарда».

Пропозиції медичних експертів

Серед пропозицій медичних експертів, зокрема:

  • визначення  необхідних лабораторних досліджень, що мають проводитись у цілодобовому режимі, а також додаткових відповідно до потреб за станом здоров’я пацієнта;
  • проведення інструментальних досліджень, зокрема ангіографічного, рентгенологічного дослідження тощо;
  • надання послуг з медичної реабілітації в гострий період та переведення пацієнтів до відділення (центру) реабілітації або кардіологічного відділення залежно від стану пацієнта для надання послуг з медичної реабілітації у підгострий/відновний період;
  • наявність палати або відділення інтенсивної терапії. А саме в закладах охорони здоров’я, де є відділення інтервенційної кардіології та реперфузійної терапії або кардіологічного відділення, катетеризаційної лабораторії, яка працює в цілодобовому режимі для надання медичної допомоги при лікуванні гострого коронарного синдрому обов’язково має бути  палата чи відділення інтенсивної терапії.
  • забезпечення можливості проведення термінових консультацій лікарями інших спеціальностей, у тому числі телемедичних консультацій, за потреби пацієнта та ін.

Коментар Світлани Дудник

Як зазначила голова Робочої групи за напрямом лікування гострого інфаркту міокарда кандидат медичних наук С. Дудник, лікування гострого інфаркту міокарда є пріоритетним напрямком у Програмі медичних гарантій поточного року. Таким залишиться і у 2021 році. НСЗУ при контрактуванні закладів охорони здоров’я  на лікування пацієнтів із інфарктом висувала до них певні вимоги щодо наявності необхідного обладнання, медичного персоналу потрібної кваліфікації, здатності забезпечити роботу закладу в цілодобовому режимі.

«Основні вимоги у Програмі медичних гарантій у 2021 році мають і надалі стимулювати заклади охорони здоров’я до надання високотехнологічної медичної допомоги. Для укладення контракту НСЗУ вимагатиме наявності сучасного медичного обладнання. Медичні експерти пропонують внести низку змін, що поліпшать діагностику та лікування у разі інфаркту. А також для оптимізації маршруту пацієнта. Ми маємо гарантувати надання медичної допомоги у закладі, де є все необхідне обладнання та спеціалісти для надання допомоги», — підкреслила С. Дудник.

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, що надаються за Програмою медичних гарантій 2021 року.

У складі робочих груп — лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У Програмі медичних гарантій 2021 року — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування пацієнтів із COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua