Амбулаторний перитонеальний діагноз у ПМГ-2021

24 листопада 2020 о 11:27
354

У Національній службі здоров’я України (НСЗУ) 23 листопада 2020 р. відбулося друге засідання Робочої групи медичних експертів за Програмою медичних гарантій у 2021 році за напрямом лікування пацієнтів із нирковою недостатністю методом діалізу в амбулаторних умовах.

Учасники засідання — науковці, лікарі-нефрологи, керівники закладів, що надають медичні послуги із замісної ниркової терапії, та представники пацієнтських організацій — обговорили питання розроблення специфікацій та умов закупівлі медичних послуг до пакета «Лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах» та нового пакета «Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах».

Рекомендації групи медичних експертів

Медичні експерти Робочої групи обговорили та прийняли зміни до пакета з гемодіалізу в амбулаторних умовах. Зокрема:

  • проведення додаткових лабораторних досліджень — внести до переліку необхідних лабораторних досліджень аналіз щодо магнію та білірубіну (за потребою), на антитіла до гепатитів. Пацієнтам із позитивним аналізом  забезпечити лікування в окремих залах або на виділених апаратах. Пацієнтам із негативним аналізом — забезпечити проведення вакцинації проти гепатиту В з подальшим визначенням антитіл до HbsAg (бажаний рівень >10 MО). Пацієнтам із позитивним HbsAg та антитілами до HCV необхідно забезпечити консультацію інфекціоніста для визначення тактики лікування хронічного гепатиту. Пацієнтам із відсутніми антитілами до гепатиту С та пацієнтам, не щепленим проти гепатиту В, проводити тестування за протоколом 1 раз на 3 міс);
  • проведення додаткових інструментальних досліджень — за потребою при погіршенні стану пацієнта та УЗД органів черевної порожнини та паращитовидних залоз 1 раз на рік тощо.

Щодо пропозицій до пакета «Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах» — фахівці обговорили та прийняли такі пропозиції:

  • у разі госпіталізації пацієнта до іншого закладу охорони здоров’я — забезпечити необхідними консультаціями нефролога і контролювати наявність у пацієнта достатньої кількості медичних виробів та лікарських засобів для проведення перитонеального діалізу (ПД), а за необхідності (за запитом пацієнта) — забезпечити доставку цих матеріалів до місця безпосереднього перебування пацієнта;
  • призначати прескрипції лікування методом ПД із зазначенням типу розчину, об’єму розчину, кратності проведення обмінів, виду ПД (постійний амбулаторний перитонеальний діаліз (ПАПД) або автоматизований перитонеальний діаліз (АПД) із зазначенням його параметрів тощо.

Фахівці також прийняли рішення щодо розмежування у двох базових методів проведення ПД: ПАПД та АПД. Медичні експерти наголошували, що ці два методи кардинально відрізняються з огляду на методику та матеріально-технічне забезпечення для їх проведення.

Також у ході дискусії медичні експерти прийняли рішення щодо виключення із назв пакетів «екстракорпоральний» та «інтракорпоральний», тобто пакети будуть мати назви: «Лікування пацієнтів методом гемодіалізу в амбулаторних умовах» та «Лікування пацієнтів методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах».

Коментар Світлани Дудник

Як зазначила голова Робочої групи за напрямом лікування пацієнтів із нирковою недостатністю методом діалізу в амбулаторних умовах кандидат медичних наук С. Дудник, Програма медичних гарантій має щороку переглядатися, розвиватися. Рік від року вдосконалюватися з акцентом на безпеку, якість і доступність. До Програми медичних гарантій мають вводитися нові пакети.

«У наступному році їх буде кілька. Один із них стосується лікування методом гемодіалізу в амбулаторних умовах. Ми розширили спектр цього виду послуг. До нових вимог пропонується внести проведення додаткових лабораторних та інструментальних досліджень, відповідно до галузевих стандартів, а також подальше спостереження за станом здоров’я пацієнта та ефективністю діалізного лікування (корекція нутриційного статусу, своєчасна діагностика та лікування у разі ускладнень тощо). Тобто послуга стане комплексною.

На сьогодні законтрактовано 86 закладів, які надають такий вид допомоги. Прогнозуємо, що наступного року кількість цих закладів буде збільшуватися. Про це свідчить те, що договори укладають і приватні медичні мережі.

Експертні медичні групи працюють за  підтримки Проєкту USAID Україна «Підтримка реформи охорони здоров’я», — підкреслила С. Дудник.

Про робочі групи експертів

Нагадаємо: у НСЗУ за підтримки Проєкту USAID «Підтримка реформи охорони здоров’я» стартують перші засідання робочих груп експертів за відповідними медичними напрямами, які розроблятимуть проєкти специфікацій та умов закупівлі медичних послуг, що надаються за Програмою медичних гарантій 2021 року.

У складі робочих груп — лікарі, представники Міністерства охорони здоров’я України, Національної академії медичних наук, ВООЗ, керівники закладів охорони здоров’я, провідні фахівці відповідних галузей медицини, а також представники громадських та пацієнтських організацій. Загалом 384 експерти працюватимуть над оновленням умов закупівлі медичних послуг для держави. Вони надаватимуть НСЗУ методичну, аналітичну, наукову та консультативно-дорадчу підтримку.

Робочі експертні групи працюватимуть у рамках ініціативи зі створення Ради безпеки пацієнтів.

У Програмі медичних гарантій 2021 року — 35 пакетів медичних послуг, серед них — два з лікування пацієнтів із COVID-19 та 7 нових пакетів, яких не було в поточному році. Це такі пакети, як «Готовність до реагування на інфекційні захворювання та епідемії», «Стоматологічна допомога дорослим та дітям», «Ведення вагітності в амбулаторних умовах», «Лікування пацієнтів методом інтракорпорального діалізу в амбулаторних умовах», «Супровід та лікування дорослих та дітей, хворих на туберкульоз, на первинному рівні медичної допомоги», «Діагностика, лікування та супровід пацієнтів з гематологічними захворюваннями (або підозрою на відповідні захворювання) у дорослих та дітей в амбулаторних та стаціонарних умовах» та «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я».

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами nszu.gov.ua