Програма «Доступні ліки»: як вона допомагає у лікуванні

19 листопада 2020 о 18:01
457

Програма «Доступні ліки» запроваджена Урядом у 2017 р., але відтоді суттєво змінилася. Про це під час брифінгу 19 листопада 2020 р. нагадав Андрій Віленський, т.в.о. голови НСЗУ.

Посадовець підкреслив, що з 1 квітня 2019 р. паперовий рецепт перетворився на електронний, маршрут пацієнта по «Доступні ліки» став набагато зрозумілішим та зручнішим.

За результатами дослідження «Індекс здоров’я» 2019 року, більше половини (57,5%) опитаних користувачів програми вважають, що у 2019 р. ліки стали дійсно доступнішими порівняно з 2018 р.

Зручність е-рецепта стала ще очевиднішою під час пандемії. Коли пацієнтам груп ризику дуже важливо якнайменше відвідувати місця скупчення людей. Користувачі програми «Доступні ліки» отримують інформацію про номер рецепта та код підтвердження у вигляді смс, зателефонувавши своєму лікарю. Більше того — пацієнтові не обов’язково самому вирушати в аптеку. Номер е-рецепта легко переслати чи повідомити рідним, і вони отримають «Доступні ліки» для нього.

Про програму «Доступні ліки»

Програмою «Доступні ліки» скористалися 2 млн 460 тис. пацієнтів. З них понад 1,6 млн — віком 65+. У 2020 р. лікарі первинної медичної допомоги виписали своїм пацієнтам понад 12 млн е-рецептів. З них майже 63% — для пацієнтів віком старше 65 років.

Програма розрахована на людей, які мають серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму та цукровий діабет 2-го типу. На сьогодні в програмі «Доступні ліки» 264 лікарські засоби: 200 — для лікування у разі серцево-судинних захворювань, 48 — цукрового діабету 2-го типу, 15 — бронхіальної астми та один препарат — у разі ревматичних хвороб.

85 лікарських засобів пацієнт може отримати безоплатно. А саме: 62 лікарські засоби для лікування пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, 17 — із цукровим діабетом 2-го типу та 6 — із бронхіальною астмою. За препарат для лікування ревматичних хвороб пацієнт сплачує повну ціну. Щоб дізнатися, які «Доступні ліки» повністю безоплатні, а які — з доплатою, потрібно завантажити актуальний Реєстр лікарських засобів, які підлягають реімбурсації на сайті НСЗУ у вкладці «Доступні ліки». Можна також зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за безкоштовним номером 16-77.

Як отримати «Доступні ліки»

Щоб отримати ліки за цією програмою необхідно:

  1. Звернутися до свого лікаря, який надає первинну медичну допомогу. У разі необхідності він призначить «Доступні ліки» і випише е-рецепт на них. Інформація про номер рецепта та код підтвердження надходить у вигляді смс.
  2. Вибрати аптеку, яка бере участь у програмі і підписала договір з НСЗУ, — така аптека має наліпку на дверях «Доступні ліки». Потрібно лише назвати номер рецепта фармацевту та вибрати препарат з кількох, які вам запропонують.

На сьогодні партнерами НСЗУ є понад 8 800 аптек. І перелік аптек постійно оновлюється. Пацієнт вільно вибирає аптеку. Місце проживання більше не є магнітом, що тримає людину та обмежує доступ до медичних послуг. Українці отримують «Доступні ліки», перебуваючи у відпустці, відрядженні або на самоізоляції за містом, в будь-якому куточку країни. Аптеки з «Доступними ліками» працюють і у великих містах, і у сільській місцевості.

Долучайтеся до нас у Viber-спільноті, Telegram-каналі, Instagram, на сторінці Facebook, а також Twitter, щоб першими отримувати найсвіжіші та найактуальніші новини зі світу медицини.

Пресслужба «Українського медичного часопису»
за матеріалами facebook.com/nszu.ukr, фото надане НСЗУ